Dolunayın insanlar üzerindeki etkileri

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dolunayın insanlar üzerindeki etkileri
Abone ol
Dolunayın insanlar üzerindeki etkileri uzun zamandır konuşuluyor. Dolunay gerçekten ruh halimizi bu denli etkiliyor mu, yoksa davranışlarımıza bir günah keçisi mi oluyor?

Tarih boyunca dolunayın ruh halimizi etkilediğine dair birçok işaret bulundu. Peki modern bilime göre yüzyıllardır dolunay hakkında söylenenler ne kadar doğru? Tam olarak belgelenen bilimsel kanıtlar olmasa da sık sık yaşanan olaylar uzmanları araştırmaya ve düşünmeye itiyor. Siz de dolunayın insanlar üzerindeki etkilerini merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre!

Dolunay insanlar duygusal olarak etkileyebilir mi?
Bazı insanlar bunun duygusal boyutuna inanmasa da dolunayın etkisini hisseden birçok insan var. Birçok araştırma ay ve duygular arasındaki bağı incelemeye odaklandı. Bunun sonunca, sinirlerimizin gerilmesinin dolunayla ilişkili olabileceği bulundu. Özellikle akıl hastaları ve suça meyilli insanların dolunay sırasında nevrotik davranışlarla suç işleyebileceği düşünülüyor. Nevrotik davranışların nedeni olarak da gel git gösteriliyor. Ayın gel git kuvvetiyle insanların vücudunda yer alan suyun etkilendiğini öne sürülüyor. Bu her ne kadar uzun zamandır ortaya atılan ve konuşulan bir görüş olsa da sadece bir teori olduğunu söylemekte fayda var. Bu konuda yapılan araştırmalara göre birkronobiyolog olanAnne Wirz-Justice, ayın döngülerinin insanların duyguları, davranışları ve bilinç altında yer alan arzularıyla alakalı olduğunu öne sürüyor. Ayın güçlü titreşimleri bizi enerjisiyle sarsar ve bu da zaman zaman değişimlere neden olabilir.

Ay ve delilik bağlantılı mı?
Yüzyıllar boyunca, ay ve insanları küresel olarak nasıl etkilediği hakkında efsaneler ve hikayeler ortaya atıldı. Hatta öyle ki, İngilizcede delilik kelimesi, “ay çarpması” anlamına gelen Latince lunaticus kelimesinden geliyor. hem Yunan filozof Aristoteles hem de Romalı doğa bilimci Pliny, deliliğin ve sara hastalığının Ay’dan kaynaklandığına inanmıştı. Geçmiş yıllardan beri ay etkisi, garip ve çılgın davranışlarla ilişkilendiriliyor.

Tükenmiş hissedebilirsiniz
Dolunayın bize neler getirdiğinin farkında olmak istiyor olabilirsiniz. Bunun etkileri ise kişiden kişiye değişebiliyor. Bazıları tükenmiş hissedebilir. Özellikle kendinizi ruhsal olarak güçlü hissetmediğiniz bir dönemse, dolunayda bunun zirve yaptığını hissedebilirsiniz. Genel olarak, dolunayın tartışmaları tetiklediği biliniyor. Bu nedenle, ilişkilerde de gel gitler yaşayabilirsiniz.

Kendinizi yenilenmiş hissedebilirsiniz
Tükenmiş hisseden insanların yanı sıra, dolunayla beraber kendini yenilenmiş ve capcanlı hisseden insanlar da bulunuyor. Bu durum son zamanlarda hayatınızda olan biten olaylarla ilişkilendirilebilir. Genellikle insanlar ayların geçiş dönemlerinde kendilerini daha açık ve özgür hissediyor. Bu dönemlerde daha çok düşünmek, iletişim kurmak zirve yapabilir.

Dolunayda nelere dikkat etmeliyiz?
İnsanların dolunay sırasında garip davranmaya meyilli olduğu biliniyor. Bu dönemde suç oranları artıyor ve bu nedenle de daha çok yaralanmalar yaşanıyor. Hasta olan insanlarınsa daha fazla nöbet geçirdiğini gösteren bazı kanıtlanır bulunuyor. Dolunay aynı zamanda uyurgezerlik ve erken doğum gibi olayları da tetikleyebiliyor. Ruh halinizin değiştiğini siz de hissedebilirsiniz. Bu dönemde kazaların fazla olması nedeniyle daha dikkatli olmak isteyebilirsiniz. Ay ve insan duyguları arasında kesin bir bilimsel kanıt bulunmasa da bu etkiler uyku ritminiz ve kişisel ruh halinizle ilgili olabilir.


Yorum Yazın