Cumhuriyet Vakfı Nedir? Yönetim Kurulunda kimler var?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Cumhuriyet Vakfı Nedir? Yönetim Kurulunda kimler var?
Abone ol
Cumhuriyet Vakfı 1993 yılında, gazeteyi kurumlaştıran Nadir Nadi’nin eşi Berin Nadi tarafından kurulmuştur. Bugün vakfın yönetim kurulunda kimler var?

Cumhuriyet Gazetesi’ni kuran Atatürk’ün yakın arkadaşlarından, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecinde TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı olarak da görev yapmış Yunus Nadi'dir.

Gazeteyi kurumlaştıran isim ise Nadir Nadi’dir. Cumhuriyet Türkiye’sinin temelleri atılırkan kurulan Cumhuriyet Gazetesi’ni Yunus Nadi’nin ölümünden sonra hiç ödün vermeden yöneten ve kurumlaştıran Nadir Nadi 1991 yılında vefat etmiştir. 
Cumhuriyet’i aynı yörüngede yaşatmak Cumhuriyet Türkiye’sine, topluma ve Cumhuriyet okurlarına karşı bir ödev niteliğindedir ve  Cumhuriyet Vakfı da bu amaçla kurulmuştur.

 Gazeteyi kurumlaştıran Nadir Nadi’nin eşi Berin Nadi tarafından 1993 yılında kurulan Cumhuriyet Vakfı, gazetenin isim hakkının da sahibidir. Yunus Nadi’nin çocukları ve yaşayan torunları, kendi istekleriyle Vakfa katılarak kendilerine dedelerinden kalan isim hakkını Cumhuriyet Vakfı’na bağışlamışlardır.    

Cumhuriyet gazetesinin yönetim ve yayınını belirleyen Cumhuriyet Vakfının yönetim kurulunda kimler var? 

Vakıf Başkanı Alev Coşkun: İzmir Atatürk Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. New York Üniversitesi'nde siyâsî ilimler konusunda master, kamu yönetimi konusunda doktora yaptı. Hacettepe Üniversitesi'nde öğretim üyeliği, Kurucu Meclis Cumhuriyet Halk Partisi Temsilciliği (6 Ocak 1961 - 25 Ekim 1961), TBMM 1961 Temsilciler Meclisi Başkanlık Divanı Kâtip Üyeliği, 4.(XV) ve 5.(XVI) dönem İzmir milletvekilliği ile Turizm ve Tanıtma Bakanlığı yaptı. 

Vakıf Başkan Vekili  Ali Sirmen:  Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Hukukçu, gazeteci, yazar, sinema ve dizi oyuncusu. Ayrıca Cumhuriyet gazetesinde Dünyada Bugün isimli köşenin yazarıdır.

Vakıf Genel Sekreteri K.Işık Kansu: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksekokulu mezunu gazeteci yazardır.1978 yılında Cumhuriyet gazetesinde görev almaya başlamıştır. 

Genel Sayman İ.Hüseyin Yıldız: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat bölümünden mezun olmuştur. Yeditepe Üniversitesi’nde İngilizce Muhasebe ve Finans dalında Yüksek Lisans yapmıştır.İrfan Hüseyin Yıldız, çok sayıda seminere ve toplantıya eğitimci ve konuşmacı olarak katılmıştır. Mali ve ekonomik konularda Akşam Gazetesi’nde ve Güneş Gazetesi’nde 15 yılı aşkın köşe yazarlığı yapmıştır. SkyTürk’de uzunca bir süre “Hafta Başı” adlı programda uzman olarak görüşlerini seyircilerle paylaşmıştır. 2021 yılından beri Cumhuriyet Gazetesin'de köşe yazıları yazmaktadır. 

Vakıf Yönetim Kurulu Üyeleri: 
Şükran Soner :  İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü mezunudur. Mezuniyetin ardından, Cumhuriyet Gazetesi bünyesinde çalışmaya başlayan Şükran Soner,12 Mart döneminde Cumhuriyet Gazetesinden ayrılmış, 1991 yılında tekrar geri dönmüştür. Döndükten sonra Yayın Kurulu üyesi, Cumhuriyet Vakfı saymanı ve köşe yazarı olarak çalışmalarını devam ettirmiştir. 

Av. Turan Karakaş: SHP İzmir eski İl Başkanı Avukat Turan Karakaş, 2015'de Vatan Partisi’nden milletvekili adayı oldu.2018'de ise vakıf yönetimine girdi.  


Prof. Tayfun Akgüner: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Müdürlüğü yaptı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı olarak 16 Temmuz 1993'e kadar çalıştı. 16 Temmuz 1993 ile 9 Eylül 1996 tarihleri arasında TRT Genel Müdürlüğü görevinde bulundu. 

Mustafa Balbay: Gazeteci, siyasetçi ve yazar.24. Dönem 25. Dönem 26. Dönem İzmir 2 . Bölge milletvekili, Cumhuriyet Gazetesi Yayın Kurulu üyesi, Cumhuriyet Gazetesi eski Ankara Temsilcisi, Cumhuriyet Gazetesi Gündem köşesinin yazarı. Balbay 2009 da hükûmeti düşürmeye teşebbüs suçlamasıyla tutuklandı.  Ergenekon davasında 34 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. 9 Aralık 2013 tarihinde tahliye edildi, 10 Aralık 2013 tarihinde milletvekili yemini ederek göreve başladı. 1 Temmuz 2019’da Ergenekon Davası kapsamında hakkındaki bütün suçlamalardan beraat etti.

Birol Başaran: 1993 yılında kurulan bilgi teknoloji şirketi VBT Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Birol Başaran hakkında fazla bilgi bulunmuyor. İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından olan Başaran'ın savunmasından ODTÜ mezunu olduğu ve sol görüşlü olduğu biliniyor. 

İbrahim Yıldız:  2014 yılında 34 yıldır görev aldığı Cumhuriyet Gazetesinden Genel Yayın Yönetmenliğini bıraktığını açıklayan bir yazı kaleme almıştır. Şu anda Habertürk'te köşe yazarlığı yapmaktadır. 
 

Özalp Birol:   Boğaziçi Üniversitesi Yöneticilik  Bölümü’nden mezun oldu. 1985-1994 yılları arasında, Unilever, Nestlé Şirketler Grubu ve Turcas’ta çeşitli konumlarda görev yaptı. ardından Yapı Kredi’ye geçen Birol, 2001 yılına kadar, “Reklam, Halkla İlişkiler, Kültür ve Sanat Bölüm Başkanı”, “Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi” ve “Yapı Kredi Kurumsal İletişim Direktörü” olarak görev yaptı. 2001-2004 yılları arasında “Koç Kültür Sanat ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi”, Koç Grubu’na ait Koç Finansal Hizmetler A.Ş.’de de “Kurumsal İletişim Direktörü” olarak çalıştı. Birol, 2004′ten bu yana Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi’nin Genel Müdürü olarak Pera Müzesi'ni,  İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nü ve vakfın kültür ve sanat alanındaki girişimlerini yönetiyor.
Hamdi Yaver Aktan : Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Yargıtay Üyesi Bir dönem YARSAV üyesi de olmuştur. 2018'de yaş haddinden emekli olan Aktan'ın Hukuk-Kriminoloji alanında makaleleri bulunmaktadır.


Yorum Yazın