Cumhuriyet Tarihi’nin en büyük sosyal konut projesi mi gerçekleşecek?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Cumhuriyet Tarihi’nin en büyük sosyal konut projesi mi gerçekleşecek?
Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün; iddia ettiğine göre Cumhuriyet Tarihi’nin en büyük sosyal konut projesini açıklayacak. TOKİ tarafından gerçekleştirilecek projede tek seferde 250 bin konut inşa edileceği söyleniyor. Saat 14’te açıklanacak projenin detayları oldukça merak ediliyor.

Muhalif Analiz / Oğuz Büber

Şu an ulaşılan bilgilere göre bu 250 bin konutun inşası 81 ilde olacak. Ve dar gelirlilere yönelik olduğu için kira öder gibi yuva sahibi olma fırsatı yakalanacak.

TOKİ’nin benzer nitelikli projelerinde olduğu gibi emekli, şehit yakını, gazi ve engellilere özel kontenjan ayrılacak. Fakat bu defa gençler için de bir özel kontenjan bulunuyor.

Proje kapsamında 28 ilde 10 bin KOBİ için sanayi siteleri kurulacağı ve 362 milyar liralık sosyal konut yatırımı yapılacağı belirtiliyor.

Bu detaylar yeni proje hakkında şu ana kadar bildiklerimiz ve öne sürülenler. En dikkat çekici noktası ise  ‘Cumhuriyet Tarihi’nin en büyük sosyal konut projesi’ iddiasında olması. Bu proje gerçekten öyle olabilir mi sizce?

Sizlere böyle bir projenin 40 yıl önce bu topraklarda gerçekleştiğini söylersek ne dersiniz?

1989-1993 yılları arasında SHP’den Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olan, aynı zamanda Türkiye Kent Kooperatifler Birliği Genel Başkanlığı'nı da yürüten Murat Karayalçın çok önemli bir projeyi hayata geçirmişti.

Bu konunun uzmanı diyebileceğimiz Murat Karayalçın yıllar sonra; projeyle ilgili bilgilere de yer verdiği “Konut Bunalımı Kent Rantları ve Proje Muhafızları” isimli eseri kaleme almıştı.

Karayalçın o projeyle ilgili bazı detayları bugün de Twitter adresinden paylaştı.

Karayalçın’ın da aktardığı haliyle, “Türkiye, dar gelirli aileler için konut destanını 1980'ler de Batıkent Projesi ile yazdı.”

Bu projenin ardından, ‘İzmir - Ege Kent, Elazığ - Doğu Kent, Kastamonu -  Kuzey  Kent, Bursa - Emir Kent, Yeni Manisa, Yeni Söke projeleri’ gerçekleştirildi.

Projelerde yaklaşık olarak iki bin (2000) hektarda yüz bin (100.000) konut, Kamu - Halk İş Birliği ile yapıldı.

Karayalçın o projeleri ‘proje demokrasisi’ olarak isimlendirdiklerini belirtiyor.

40 yıl sonra böyle bir projenin tekrar gündeme gelmesine ise, “Şimdi Türkiye'ye dar gelirli yurttaşlarımız için, yeniden Kamu - Halk İş Birliği ile yine proje demokrasisi yöntemiyle yeni Batıkentlerin yapılması gerekiyor” şeklinde destek veriyor.

Batıkent Projesi’yle ilgili şöyle bir anekdotu da ekleyelim. Proje, Birleşmiş Milletler’in ‘Dünya Konut Ödülü’nü kazanmıştı. Ödülü Karayalçın’a takdim eden kişi ise geçtiğimiz günlerde Krallık tahtına oturan o dönem ise veliaht konumunda olan Kral Charles’dı. Sanırım bu detay projenin ne denli önemli ve başarılı olduğunu anlamamıza yardımcı olacaktır.

Bakalım bugün açıklanan proje iddia edilen başarıya ulaşacak seviyede olacak mı?


Yorum Yazın