Naci Görür'den önemli uyarı:

Ciddi “risk yönetimi” yapılarak hazırlıklı olmak lazım

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ciddi “risk yönetimi” yapılarak hazırlıklı olmak lazım
Abone ol
Burdur'da ardı ardına yaşanan depremlerin ardından Prof. Dr. Naci Görür, "Fethiye-Burdur zonu tehlikeli bir yerdir. Ciddi “risk yönetimi” yapılarak hazırlıklı olmak lazım" açıklamasını yaptı.

Burdur'da sabah saatlerinde Bucak ilçesi merkezli meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depremin ardından akşam saatlerine kadar en büyüğü 3.1 olan artçı depremler devam etti.

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bölgedeki hareketlilikle hakkında sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

Burdur çevresi hareketli

“Burdur çevresi hareketli” diyen Görür, “Akyayla'da 4,2 ve daha sonra da Kestel ve Kapaklı'da daha küçük ve muhtemelen artçı olan depremler oldu. Bu depremler Fethiye-Burdur Fay Zonunun D-GD'daki graben sistemi içerisinde” bilgisini verdi.

1914 yılında Burdur’da meydana gelen 7.0 büyüklüğündeki depremle ilgili de bilgilendirmede bulunan Görür, şunları söyledi:

"Bugünkü deprem de o yörede olduğu için kısa bir bilgi vereceğim. 1914 depremi Fethiye-Burdur Fay zonunda oldu. Büyüklüğü 7,0'diydi. Yörede kimi yerler depremi IX şiddetinde hissetti. Burdur ve Isparta'da. büyük hasar olmuş, toplam 2 bin 344 insan ölmüş, 17 bin ev yıkılmıştır. Görüldüğü gibi Fethiye-Burdur zonu tehlikeli bir yerdir. Ciddi “risk yönetimi” yapılarak hazırlıklı olmak lazım."

Naci Görür kimdir?

1947 yılında Elazoğ doğumlu Naci Görür, 1966 yılında İTÜ Maden Fakültesi’ne girdi. Üniversiteyi İTÜ Öğretim Üyesi Aday Adayı Bursu ile okudu. 1971 yılında Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Y.Mühendis olarak mezun oldu. 1973 yılına kadar İTÜ’de asistan olarak çalıştı.

1973 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın bursu ile doktora yapmak üzere İngiltere’ye gitti. London University, Imperial College, Royal School of Mines’da D.I.C. (Diploma of Imperial College), M.Phil. (Master of Philosophy) ve PhD (Doctor of Philosphy) derecelerini aldı.

1978’de Türkiye’ye dönerek İTÜ’de çalışmaya başladı. Bu üniversitede 1983’de doçent, 1989’da profesör oldu.

1997-2000 yılları arasında Maden Fakültesi’nin dekanlığını yaptı. Sedimantoloji ve Deniz Jeolojisi konularında uzman olan Görür, Türkiye’nin sedimenter havzaları, tektoniği ve denizleri hakkında araştırmalar yaptı. Özellikle 1999 depremlerinden sonra Marmara Denizi’nin deprem potansiyelinin açıklığa kavuşturulması için yoğun bir faaliyet gösterdi ve çok sayıda ulusal ve uluslar arası proje yürüttü.

Dr. Görür 1983 yılında TÜBİTAK Teşvik Ödülü’nü aldı. 1997 yılında Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) asli üyeliğine seçildi. 2004 yılında NATO bilim ödülünü aldı. Çok sayıda ulusal ve uluslararası kurullardaki görevi dışında, TÜBİTAK’da Yer, Deniz, Atmosfer Bilimleri ve Çevre Araştırma Grubu Üyeliği (YDABÇAG), Deniz Araştırmaları Koordinatörlüğü ve Bilim Kurulu Üyeliği de yaptı.

2000 yılında aynı kurumun Marmara Araştırma Merkezi Başkanlığı’na getirildi. 2003–2010 arasında yarı zamanlı öğretim üyesi olarak çalıştı. 2010 Haziranından itibaren tam zamanlı öğretim üyesi olarak tekrar İTÜ’ye döndü. Prof. Görür evli ve iki çocuk babasıdır. (bilimakademisi)


Yorum Yazın