108 Yıl Sonra Anlamlı Adım

Çiçek Nene’nin “Döl Buğdayı”na koruma geliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çiçek Nene’nin “Döl Buğdayı”na koruma geliyor
Abone ol
Artvin ve çevresinde Rus saldırılarının yoğun olduğu 1915 yılında, gönüllü birlikler tarafından savunulan Şavşat'ta büyük direnişin Nene Hatun’u Çiçek Nene’nin döl buğdayına koruma geliyor. 108 yıldır doğallığından hiçbir şey kaybetmeyen ve coğrafi işaret alma aşamasına gelen “döl buğdayı”nı korumak için yeni bir proje geliyor.

Muhalif-Ankara  

Projenin sahibi Artvin Bağımsız Milletvekili Adayı Arif Ataman, konu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ataman, Çiçek nenenin torunları olarak döl buğdayını korumaya kararlı olduklarını belirterek, “1. Dünya Savaşı'nda gönüllülerden oluşan Milis kuvvetlerimizi doyuran ekmeklerin yapıldığı döl buğdayı, ata tohumu projemizle bugünün ve geleceğin gıda savaşlarında da kurtuluşumuz olacaktır.” diye konuştu.   


 

Türkiye’nin ata tohum yetiştiriciliğinde Artvin’in lider ve örnek şehir olmasını istediklerini de belirten Ataman, özetle şunları kaydetti:  

EL DEĞMEMİŞ TOHUMLAR ARTVİN’DE:  

Artvin’de ata tohumu sıkıntısı yok, aksine bolca ata tohumu var. Çünkü tarım Artvin’de ticari maksatla değil; daha çok ailelerin kendi ihtiyaçlarını karşılamak için yapılıyor. Yani el değmemiş, genetiği ile hiç oynanmamış tohumlar hala Artvin’de bulunuyor. Aslında Artvin’de ata tohum üzerine mikro ölçekli projelerle ata tohuma ilgi çekilmiş durumda, gayet de başarılı münferit yerel çalışma örnekleri görmekteyiz. Halkımız da bu konuya ilgi gösteriyor.  

ARTVİN EKONOMİSİNE KATKIYI HEDEFLİYORUZ:  

Ancak; şu an bu projeler gönüllük esasına dayalı yürütülüyor. Ata tohumu yetiştiriciliği ve bu tohumların önemi, henüz Artvin ekonomisine büyük güç sağlama aşamasında değil. Biz yürüteceğimiz projeler ile bu tohumların Artvin ekonomisine katkısını hedefliyoruz. Bunu gönüllülükten öteye götürerek destek ve teşviklere sistemli şekilde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Geniş ölçekli projeler ile kıyıda köşede kalmış ata tohumlarımızı da ortaya çıkarmak istiyoruz. Çünkü bu tohumların korunmasının ötesinde çoğaltılması ve halka gelir sağlaması da gerekiyor.   

KIYMETİ ÇOK BÜYÜK:   

Bu tohumların kıymeti çok büyük ve Artvin halkına ata tohumunun kıymetini daha fazla anlatmamız gerekiyor. Ata tohumlarından nasıl gelir elde edebilirler, bu tohumların korunması için neler yapılabilir, bu konuda Artvin halkına bilgi vermek ile ihtiyaç olan destek, finansman ve teşvikin sağlanması bu projenin en önemli ayağı. Bu maksatla; tarım müdürlükleri, yerel yönetimler, kooperatifler ve STK’lar ile birlikte iş birliği içerisinde proje geliştirilmeyi hedefliyorum. Ziraat mühendislerinin ve tarım müdürlüklerinin yönlendirmeleriyle bilimin ışığında doğru tarım yöntemleri konusunda halkın bilinçlendirmesi kesinlikle olmalı.   

ARTVİN MARKA OLMALI:   

Ulaşmak istediğimiz hedef, Artvin’i ata tohum yetiştiriciliğinde bir marka yaparak Artvin’in ekonomisine önemli katma değer üretmesini sağlamak. Ben de bu hedefin gerçekleştirilmesinde ve Artvin halkına korudukları bu zenginliğin gelir olarak hanelerine girmesinde elimden geleni yapacağım.  

Artvin'e özgü olan döl buğdayının ekildiği alanda 1 km çapındaki diğer tüm tahıl türlerini kendine dönüştürmesi özelliği bulunuyor. Artvin halkı için gün geçtikçe önemli bir gelir kapısı haline gelen döl buğdayı için yerel tohum dernekleri coğrafı işaret başvurusunda bulunmuştu. Buğdayın bu yıl Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmesi bekleniyor. Yerel kaynaklar, döl buğdayının üretimi için taleplerin her geçen yıl arttığını belirtirken, Artvin halkının 100 yılı aşkın süredir kayıtlara geçen nadide türün hakettiği yeri almasından memnun olduğu belirtiliyor. 


Yorum Yazın