CHP’de tüzük devrimi: İlçe başkanı partili üyeler tarafından seçilecek, engelli kotası geliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP’de tüzük devrimi: İlçe başkanı partili üyeler tarafından seçilecek, engelli kotası geliyor
Abone ol
CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre Başkanlığında oluşturulan 9 kişilik Tüzük Komisyonu’nun bir süredir üzerinde çalışmalarını yürüttüğü ve sonbaharda yapılması beklenen Kurultay’da onaya sunulacak olan tüzük taslak metninin şekillenmeye başladığı öğrenildi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun son kararı vereceği taslak metinde önemli değişiklikler söz konusu. Alınan bilgiye göre, CHP’de yeniden güçlü Genel Sekreterlik sistemi kuruluyor. İlçe başkanı partili üyeler tarafından seçilecek, milletvekilliğine 3 dönem kuralı getiriliyor. 60 kişiden oluşan partinin yetkili organı Parti Meclisi (PM)’nde üye sayısı ve Cinsiyet kotası da arttırılıyor. Engelli kotası getirilerek bir ilke imza atılacak.

Hülya Özmen- Muhalif özel

14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinde beklediği sonucu alamayan CHP’de, Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre Başkanlığında oluşturulan 9 kişilik Tüzük Komisyonu’nun üzerinde bir süredir çalışmalarını yürüttüğü tüzük taslak metninin şekillenmeye başladığı öğrenildi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun son kararı vereceği taslak metnin sonbaharda yapılması beklenen Kurultay’da onaya sunulması bekleniyor. TBMM’de, 7-8 dönem milletvekilliği ile ‘yıllanmaya’ ayar getiren, ilçe başkanının parti üyeleri tarafından seçimini düzenleyen taslak çalışmaya göre, CHP’de yeniden güçlü Genel Sekreterlik sistemi kuruluyor. İlçe başkanı partili üyeler tarafından seçilecek, milletvekilliğine 3 dönem kuralı getiriliyor. 60 kişiden oluşan partinin yetkili organı Parti Meclisi (PM)’nde üye sayısı ve Cinsiyet kotası da arttırılıyor.  Engelli kotası getirilerek bir ilke imza atılacak.  CHP’nin sonbaharda yapılması beklenen 38'inci Olağan Kurultayda sadece parti yönetimi değil, tüzük de oylanacak.

CHP’de tüzük değişikliğine ilişkin hareketlilik 2023 seçimleri sonrasında parti içinde başlayan “değişim” tartışmaları ile paralel yürüdü. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, Merkez Yönetim Kurulu toplantısında ilgili genel başkan yardımcılarına Tüzük Kurultayı ile ilgili hazırlık yapılması talimatını vermişti. Bu kapsamda, Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre ve Parti Genel Sekreteri Neslihan Hancıoğlu imzasıyla TBMM CHP Grup Başkanlığı'na yazılan yazıda milletvekillerinden tüzükle ilgili görüşlerinin alınması istendi.

Yazıda, “Tüzüğümüz 9-10 Mart 2018 tarihli 19. Olağanüstü Kurultayda kabul edilmiş, günümüzün siyasi şartlarına uygun olarak tüzükte değişiklik yapma ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu çerçevede milletvekillerimizin tüzükte yer almasını istediği düzenlemeleri hazırlaması ve bu çalışmaların TBMM grubumuz tarafından Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına 10 Eylül 2023 tarihine kadar gönderilmesi önem arz etmektedir” denildi. TBMM CHP Grup Başkanlığı da, vekillerden tüzükle ilgili taleplerini 4 Eylül Pazartesi gününe kadar grup başkanlığına iletmelerini istemişti.


Yorum Yazın