Yasemin Mıstıkoğlu yazdı:

Cengiz İnşaat’dan geri adım

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Cengiz İnşaat’dan geri adım
Abone ol

Cengiz İnşaat Samsun’un Tekkeköy’de yapmayı planladığı ATIK DEPOLAMA tesis projesini geri çekti. Bu gün böyle bir haber vermek bir kat daha anlamlı, çünkü bugün Küresel İklim Grevi var tüm Dünyada ve elbette Türkiye’de de.

Geçtiğimiz hafta içinde Samsun Tekkeköy’de yaşayan halka beraber hop oturup hop kalktık. Telefonların biri açıldı biri kapandı. Cengiz İnşaata bağlı Eti Bakır A.Ş’nin yerleşim yerlerinin üst tarafında kalan,  yaklaşık 115 futbol sahası büyüklüğündeki orman alanına yapmak istediği “ATIK DEPOLAMA TESİSİ” sebebi ile.

Şirket, Flotasyon Atığı ve Fosfojips içerikli projesini Çevre Bakanlığına sunar, bakanlık da ÇED sürecini başlatmayı uygun görür. ÇED yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince halkın bilgilendirilmesi gerekince, yöre halkının haberi olur olaydan. Bu süreçten sonra nelerin yaşandığını pazartesi günkü yazımda yazmıştım. Koca bir orman alanının yok edilmesi söz konusu olduğu için olayı sadece, ormansızlaşma açısından ele alarak anlatmaya çalıştım. Tüm boyutlara giremedim. Asıl riskleri yazamadım. Telaşlıydık, acilen kamuoyu oluşmalı, makineler o ormanı talan etmeye başlamadan konuyu Türkiye’ye duyurmalıydık.

Tekkeköy halkının sesinin duyurulmasında Muhalif.com.tr olarak katkımız büyük. Elbette konuya değinen tüm basın organlarının rolü büyük ancak haberimizin yayınını üzerinden kısa bir süre sonra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sürecin sonlandırıldığına dair resmi bir yazı yayınlandı. Yazı firmanın ÇED sürecini sonlandırma talebi ile ilgiliydi.

Yöre halkı çok sevinçli. Olay istedikleri gibi sonuçlandı. Belki de şimdilik. Elbette takipteyiz?

Şimdilik sonuç sevindirici bir şekilde bitti. Ancak aynı yerde ya da ülkenin başka bir yerinde maden atıklarını depolayan bir tesisin kurulması acaba nelere yol açabilir?  İklim Krizini nasıl tetikler? Ve insanları nasıl etkileyebilir? Şimdi ona biraz değinmek istiyorum.

  • Öncelikle ormansızlaşmaya neden olur; iklim krizinin en önemli sebeplerinden biri
  • Orman arazisi içine yapılacak her hangi bir tesis, yangın olasılığını arttırır
  • Atık tesisinin yaydığı emisyonlar sera gazının kalınlaşmasına katkı sağlar
  • ATIKLARDAN SÜZÜLEN SULAR YER ALTI SULARINA KARIŞIR
  • Olası herhangi bir kazada tesisin patlaması, çökmesi vb durumunda.. atıklar, depolandığı tesisten çevreye yayılır.

Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.


Yorum Yazın