Bu sene en uzun gece 21 Aralık’ta değil! Peki neden?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bu sene en uzun gece 21 Aralık’ta değil! Peki neden?
Abone ol
21 Aralık’ın en uzun gece olduğu ezberimizde yer alan bilgilerdendir. Fakat, 2023 yılında zihnimizde kalıplaşmış bu bilgiye güncelleme yapmamız gerekiyor. Sebebi içeriğimizde…

Muhalif Özel

İlkokuldan beri öğrendiğimiz bilgiler arasında yer alır. Kuzey yarım kürede 21 Aralık en uzun gece, 21 Haziran ise en uzun gündüzdür. Bilimsel açıklamaya göre 21 Aralık’ta güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik gelir ve bu tarihten sonra geceler kısalarak gündüz süresi uzamaya başlar. Ta ki 21 Haziran’a varıncaya dek.

Birçok sitede yer verilen bilgiye göre, kuzey yarımkürede bu sene de 2023 kış gündönümü 21 Aralık Perşembe’yi 22 Aralık Cuma’ya bağlayan gece güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi’ne dik açıyla gelmesiyle yaşanacak.

Fakat belirtilen bu durumun doğru olduğunu söyleyemeyeceğiz…

‘En uzun gece 21 Aralık değil beni terk ettiği gece’ diye arabesk bir cümle kurmayacağım tabii ki ama bu gece aslında en uzun gece olmayacak diyebiliriz.

Neden mi?

Çünkü kullandığımız takvim bu hesaplamaları yapmak için yetersiz kalıyor.

Tedavüldeki takvime göre bir yıl 365 gün 6 saat, oysa ki gerçekte 365 gün 5 saat 48 dakika.

Bu yıl için en uzun geceye 1 gün eklememiz gerekiyor.

Yani 22 Aralık gecesi en uzun gece olacak.

Kaynak ise Cambridge Üniversitesi Cavendish Laboratuvarı Başkanı ünlü fizikçi Prof. Dr. Mete Atatüre.

Atatüre sosyal medya hesabı üzerinden ‘2023 yılının en uzun gecesi 21 Aralık’ta yaşanacak’ paylaşımlarına yorumda bulunarak gerekli düzeltmeyi yapıyor.

 


Yorum Yazın