Mustafa Şentop:

"Bu katliamlar, Fransa'nın alnında bir utanç lekesi olarak kalacak"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Bu katliamlar, Fransa'nın alnında bir utanç lekesi olarak kalacak"
Abone ol
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 17 Ekim 1961'te Paris'te 300 Cezayirli'nin katledilmesi ile ilgili olarak sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.

Türkiye Büüyk Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, 17 Ekim 1961'te Paris'te 300 Cezayirli'nin öldürülmesini anımsattı.  Şentop, "Bu katliamlar, Fransa'nın alnında bir utanç lekesi olarak kalacak. İnsanlık suçları zaman aşımına uğramaz" ifadelerini kullandı. Şentop'un söz konusu paylaşımını Türkçe, Fransızca ve Arapça olarak yaptığı görüldü.

Meclis Başkanı Şentop’un Twitter üzerinden paylaştığı mesaj şöyle:

"Fransa, 300'den fazla Cezayirli göstericiyi 17 Ekim 1961'de Paris'te öldürdü. Cezayir Meclis Başkanı Boughali Brahim'in sözlerini tekrarlıyorum: 'Bu katliamlar, Fransa'nın alnında bir utanç lekesi olarak kalacak. İnsanlık suçları zaman aşımına uğramaz.'"

Fransa tarihinde bir ilk

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, önceki gün yüzlerce Cezayirlinin polis tarafından katledilmesinin 60. yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma törenine katılmıştı.

Fransa tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanı 1961 katliamı için düzenlenen törenlere katılmış oldu.

300'den fazla kişi öldürülmüştü

Kurbanların yakınlarının tüm çabalarına rağmen katliamı 37 yıl görmezden geldiği değerlendirilen Fransa, 1998'de katliamla ilgili 40 kişinin ölümünü kabullenmişti. Ardından 17 Ekim 2001'de Paris Belediye Başkanı Delanoe tarafından hayatını kaybedenleri anmak için Saint Michel Köprüsü'ne levha dikildi. Fransa, katliamı bugüne kadar "devlet suçu" olarak tanımadı. Fransa'da 5 Ekim 1961'de Paris'te ve çevresinde yaşayan Cezayirliler için sokağa çıkma yasağı konuldu. 30 bine yakın Cezayirli, Paris'teki sokağa çıkma yasağına tepki göstermek ve ülkelerindeki bağımsızlık mücadelesini desteklemek için 17 Ekim 1961'de barışçıl gösteri düzenledi. Ancak eylemciler, dönemin Paris Polis Müdürü Maurice Papon'un emri üzerine polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. Katliam sırasında toplam kaç kişinin hayatını kaybettiği resmen tespit edilemese de 300'den fazla Cezayirlinin öldürüldüğü belirtiliyor. Tarihçi Jean-Luc Einaudi, 1999'da Papon'a karşı açtığı davayı kazandı. Böylece katliamın kasıtlı yapıldığı resmileşti. Katliamın yaşandığı yerlerden biri olan Seine Nehri'ndeki Saint Michel Köprüsü'ne 17 Ekim 2001'de katliamın anısına levha yerleştirilmişti. Fransa'da 2012'den bu yana olayla ilgili anma törenleri düzenlenebiliyor.

 

 

 


Yorum Yazın