Birleşmiş Milletler, bir felaket yaşanmaması için Kızıldeniz’de çürüyen tankerdeki petrolü tahliye ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Birleşmiş Milletler, bir felaket yaşanmaması için Kızıldeniz’de çürüyen tankerdeki petrolü tahliye ediyor
Abone ol
Birleşmiş Milletler, Kızıldeniz’de çürüyen bir süper tankerden yaklaşık bir milyon varil petrol aktarmaya başlıyor. Sebebi ise felakete yol açabilecek bir sızıntının önüne geçmek.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in bugün yaptığı açıklamada, “dünyanın en büyük saatli bombası olabilecek” bir olayı etkisiz hale getirmek üzere bir operasyon başlatıldığını söyledi. Savaşın vurduğu Yemen’in açıklarında, çürümekte olan FSO Safer adlı bir tankerde bulunan bir milyon varile yakın petrolün yeni bir gemiye aktarılabilmesi için bir çalışma yürütüldüğü belirtildi.

Arab News’ın haberinde, operasyonun öğleden önce 11.00 sularında başladığı ve 47 yaşındaki FSO Safer adlı tankerdeki 1,14 milyon varil ham petrolün yeni gemiye aktarılmasının yaklaşık üç hafta süreceği aktarıldı. Birleşmiş Milletler, operasyonun 143 milyon dolara mal olacağını hesaplarken, temizlenmesi 20 milyar dolara mal olabilecek bir çevre felaketi riskini ortadan kaldırmayı umuyor.

Yüzer bir depolama ve boşaltma tesisi olan Safer gemisinin, 1980’lerden beri Hudeyde limanından yaklaşık 50 kilometre (30 mil) uzakta demirli olduğu ifade edildi.

Sekiz yıl önce Yemen’de savaşın patlak vermesinden beri tankerin bakıma alınmadığı, gövdesinin aşınmasıyla geminin risk oluşturduğu aktarıldı.

Geminin, 1989’da Alaska açıklarında meydana gelen Exxon Valdez felaketinde dökülen petrolün dört katı kadar petrol taşıdığı kaydedildi.

Yıllardır, gemide kalan ve sayıları yedi ya da sekizi geçmeyen bir ekibin, Kızıldeniz boyunca ilerleyecek bir sızıntıyı ya da gemide herhangi bir patlamayı önlemek için çabaladığı belirtildi.


Yorum Yazın