Bayat ekmek tüketenler dikkat! Bayat ekmekteki o tehlike!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bayat ekmek tüketenler dikkat! Bayat ekmekteki o tehlike!
Abone ol
Ekim ayında gelen art arda zamlar karşısında vatandaşlar tasarruf etmenin yollarını arıyor. Ancak tasarruf etmek isterken sağlığınızdan olmayın. Bayat ekmekteki aflatoksin, mide, bağırsak ve karaciğer kanserine yol açıyor. Ekmeğin içerisindeki katkı maddeleri neler? Günde kaç dilim ekmek yemeli?, Ekmek tüketirken nelere dikkat etmeliyiz? Hangi ekmeği tüketmeliyiz? Haberimizde...

Muhalif- Özel

Zamların gündemde olduğu bugünlerde tasarruf yöntemlerini ararken karşınıza çıkabilecek bayat ekmek tariflerine dikkat edin. Bu konuyu sizler için araştırdık, ekmeğe dair herşeyi bilmediğimiz ortada. Ekmek, hakkında doğru bilinen yanlışlar...

Bayat ekmekler kullanılarak imal edilmesi düşünülen gıdalar, halk sağlığını olumsuz etkileyebilir. 

Ekmeğin uygun koşullarda muhafaza edilmemesi halinde; Ekmeğin bayatlama sürecinde zararlı kimyasalla buluşması, uygun şartlarda muhafaza edilmeyen ekmek ya da mikrobik bozulma belirtileri gösteren ekmekten üretilecek gıdalar, sağlığa zararlıdır. Bunların tüketilmesi halinde gıda zehirlenmesine yol açabilir. 

Küflenmiş ekmeklerin tüketilmesi; karaciğer kanserine kadar yol açan rahatsızlıklara da neden oluyor.

Sıcak ve nemli ortamda ekmeğin muhafaza edilmesinin mikrobik bozulmayı hızlandırdırır ve ekmekte sünme, hamurunda yapışkanlık gibi sonuçlara yol açar. 

Bayat ekmeklerin fırında tazeleriyle değiştirilmesi ekmek israfını artırıyor.

"En fazla ekmek tüketen ülke"

Türkiye'de insanlar besin ihtiyaçlarının yarısını ekmekten, genellikle de beyaz ekmekten karşılıyor. 2006'da "en fazla ekmek tüketen ülke" olarak Guiness Rekorlar Kitabı'na giren Türkiye'de kişi başı yıllık ekmek tüketimi tam 200 kilogram.

Türk insanının vazgeçilmezi olan "ekmek" aslında sağlığımızın düşmanı

Türkiye'de taze ekmeğin mideye oturacağı düşüncesi ile bayat ekmek kullanımının çok yaygın ancak yanlış düşünce; bayat ekmek aflatoksin kaynağıdır. Aflatoksin de, kansere neden olduğu kanıtlanmış maddelerden biri. Aflatoksinin mide, bağırsak ve karaciğer kanseri oluşumunu tetiklediğine dair binlerce araştırma var.

Küflü gıdalar konusunda uyarılar:

1-Her dilime tek tek bakılmalı

Paket içindeki dilimlenmiş ekmekleri kullanırken, dilim aralarını çok iyi kontrol etmek, hatta koklamak gerekiyor, en ufak bir küf kokusu alınırsa, görüntüde bir şey olmasa bile o ekmeği tüketmemek gerekiyor. Paket ekmeklerin son kullanma tarihine değil, üretim tarihine bakmak ve üretim tarihinden sonra en fazla 3 gün içinde buzdolabında saklayıp tüketmek lazım.

2-Küfü sıyırıp yemeyin

Diğer önemli aflatoksin kaynaklarının da, mısır unu başta olmak üzere iyi saklanmamış tahıllar ve üzerinde beyaz tabaka birikmiş salça, turşu, şalgam türü mayalı yiyecek-içeceklerde de var.

Çünkü bu mikroorganizma gıdanın derinliklerine ulaşıyor. Yani üzeri küflenmiş yiyeceği tüketmemeliyiz.

3-Katkı maddeleri 

Ekmekte kullanılan katkı maddeleri; önemli hastalıklara yol açıyor. Katkı maddeleri, migrenden alerjiye, hatta kansere kadar birçok rahatsızlığın nedeni.

Ekmeğin içerisindeki katkı maddeleri neler?

Enzimler (alfa amilaz enzimi), C vitamini (Askorbik asit), şekerler (sakkaroz, maltoz,fruktoz, glukoz), emülgatörler.

Sağlıklı bir insan günde kaç dilim ekmek yemeli?

Ekmek tüketiminin miktarı kişinin kilosuna, cinsiyetine veya çalışma temposuna göre değişkenlik gösterebiliyor. Sağlıklı bir insanın her öğünde ortalama ikişer dilim ekmek tüketmesi fazla olmayacaktır.

Gün içinde bir kişi en az 6-8 dilim tüketebilir. 

Peki, ekmek tüketirken nelere dikkat etmeliyiz?

- Öncelikle taze ekmek tüketmek doğru değil. Taze ve sıcak ekmek tüketmek ciddi mide ve sindirim sorunlarına yol açabilir.

- Çok ekmek değil, yeterli ekmek tüketilmeli.

- Ekmeklerin poşetlerde değil, buzdolabında saklanması gerek.

- En önemlisi katkılı beyaz ekmek üretimi derhal yasaklanmalıdır. 

Hangi ekmeği tüketmeliyiz?

-Tam buğday; unundan yapılmış ekmek tüketmek önemli.Tam buğday ununda kepek oranı yüzde 13'tür. İlave değil, buğdayla öğütüldüğü için kepekli undan daha faydalıdır.

-Sıralama yapacak olursak; öncelikle tam buğday ekmeğini tavsiye ediyoruz. Bulunamazsa kepekli ekmek.

-Mısır ekmeği: Çölyak hastalığında tüketebilecek tek ekmektir. Kişi hastalık sebebiyle buğday, arpa ve çavdar unlarından yapılan hiçbir ürünü yiyemez.

-Kepek ekmeği: Dış kepeği ayrılmış, ancak embriyo ve iç kepeği ayrılmamış undan elde edilen mayalı ekmek önemli bir B1 vitamini kaynağı. Çok kahve içenler, düşük kalorili diyet yapanlar, diyabet, kabızlık, spastik kolon hastaları ve doğum kontrol hapı kullananlar tercih etmeli.

-Çavdar ekmeği: Düşük tansiyon ve kalsiyum eksikliği olanlar bolca kullanmalı. Sporcular da çavdar ekmeği tüketmeli.


Yorum Yazın