Bakan Tunç'tan Can Atalay açıklaması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Tunç'tan Can Atalay açıklaması
Abone ol
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AYM'nin, CHP ile Can Atalay'ın avukatlarının yaptığı iki yeni başvuruya ilişkin kararına yönelik gerekçeli kararı henüz görmediklerini ifade ederek açıklamalarda bulundu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), Gezi davası hükümlüsü Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti için CHP'nin başvurusu ile Atalay'ın avukatlarının yaptığı yeni başvuruda, karar verilmesine yer olmadığına hükmetmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ziyaretlerde bulunmak ve AK Parti Devrek İlçe Seçim İrtibat Bürosu'nun açılışına katılmak üzere Zonguldak'a gelen Bakan Tunç, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

AYM'nin, CHP ile Can Atalay'ın avukatlarının yaptığı iki yeni başvuruya ilişkin kararına yönelik soruya yanıt veren Tunç, Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının henüz yayımlanmadığını, gerekçeli kararı gördükten sonra yorum yapmanın daha doğru olacağını söyledi.

Anayasanın 84. maddesinde milletvekilliğinin düşme sebeplerinin yazdığına işaret eden Tunç, şöyle devam etti:

"Kesin hüküm nedeniyle düşme durumunda Anayasanın 85. maddesine göre Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapılamaz. Anayasamızın açık hükmüdür bu. Can Atalay'ın milletvekilliği de kesin hüküm nedeniyle Mecliste kesin hükmün okunması nedeniyle milletvekilliği düşmüştür. Bu durumda Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapılmıştır. Anayasa Mahkemesi'nin henüz daha gerekçeli kararını görmedik ama 'karar verilmesine yer olmadığına' şeklinde değil de burada yetkisizlik nedeniyle ret kararı verilmesi gerekir çünkü anayasanın açık hükmü söz konusu. Karar verilmesine yer olmadığına karar vermenin gerekçesini ancak gerekçeli kararda görebileceğiz. Anayasa Mahkemesi'nin bu yöndeki kararı, Mecliste okunan kesin hükmün tartışılması nedeniyle ise burada bu doğru değildir. Kesin hüküm kalkmamıştır. Kesin hüküm Mecliste okunmuştur."

GEREKÇELİ KARAR BEKLENİYOR

Tunç, burada Anayasa Mahkemesi'nin önceki içtihatlarının söz konusu olduğuna dikkati çekerek, "Önceki bu tür başvurularda ret kararı vermiştir ama burada farklı bir durum söz konusu. Gerekçeli karar ortaya çıktıktan sonra göreceğiz" ifadesini kullandı.

"KESİN HÜKÜM KALDIRILMIŞ DEĞİL"

Anayasanın milletvekili dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddesine dikkat çeken Tunç, "Seçimden önce başlayan Gezi olayları nedeniyle bir ceza soruşturması vardır. Yerel mahkeme, istinaf ve Yargıtay bu suçu değerlendirmiştir ve bir kesin hükme ulaşmıştır. Dolayısıyla bu kesin hüküm de ortadan kaldırılmış değildir" diye konuştu.

Tunç, Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru neticesinde verdiği ihlal kararıyla ilgili olarak da Yargıtayın, Anayasanın 83. ve 14. maddelerinin uygulanamaz hale getirilmesi nedeniyle AYM kararına uyulmaması yönünde karar verdiğine değinerek, "Burada iki yüksek mahkeme arasındaki görüş farkı nedeniyle bugünlere kadar gelmiş bulunuyoruz. Tabii bunun çözümü var. Bunun çözümü de yine Türkiye Büyük Millet Meclisinde yapılacak yasal ve anayasal değişikliklerdir" değerlendirmesinde bulundu.

"İLK ETAPTA 8 KİŞİ KUSURLU BULUNDU"

Bakan Tunç Erzincan İliç'te meydana gelen ve 9 işçinin toprak altında kaldığı facia hakkında son bilgileri aktardı.

Tunç, hem olayın sebeplerinin araştırılması hem de bu tür facialara karşı gerekli tedbirlerin alınması noktasında TBMM'de Araştırma Komisyonu kurulduğunu hatırlattı.

Tunç, olayın hemen ardından İliç Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma başlattığını, Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinasyonunda 4 cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini kaydetti.

İnşaat, iş güvenliği, çevre, kimya ve bütün o alanı ilgilendiren konularla ilgili 8 bilirkişinin de olay yerinde incelemeler yaptığını aktaran Tunç, şöyle devam etti:

"Hazırlanan ön rapora göre kusurlu olduğu düşünülen kişiler oldu. İlk etapta 8 kişinin kusurlu olduğu belirlendi. Bunlardan 6'sı tutuklamaya sevk edildi ve tutuklandılar. 2'si de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturma devam ediyor. Tabii şirketin, yabancı şirketin, yabancı temsilcisiyle ilgili de tutuklama kararı verildi. Sonrasında 6 Şubat tarihi itibarıyla şirketin Türkiye yöneticisi olarak atanan kişiyle ilgili olarak da ifadeler alındı. O da adli kontrol şartıyla şu anda soruşturma kapsamında."

Tunç, şunları kaydetti:

"Tüm teknik boyutları incelenerek bu kazada kimler kusurlu bunun tespitini yargımız yapacaktır. Soruşturma şu anda tüm detaylarıyla, tüm titizlikle devam ediyor. Hep beraber biz de süreci Erzincan Cumhuriyet Başsavcımız, İliç Cumhuriyet Başsavcımız koordinasyonunda takip ediyoruz. İlgili bakanlarımız; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız, İçişleri Bakanımız konuyla ilgili gerekli açıklamaları da zaten zaman zaman yapıyorlar. Adli süreçle de ilgili biz bilgilendirme yaptık."

Bakan Tunç, soruşturma neticesinde yargılama sürecinin başlayacağını belirterek, "Kimler sorumluysa, kimler bu kazaya sebebiyet verdiyse yargı huzurunda elbette ki hesabını verecektir" dedi.


Yorum Yazın