Avrupa Konseyinde gündem Osman Kavala

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Avrupa Konseyinde gündem Osman Kavala
Abone ol
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Osman Kavala’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına rağmen tahliye edilmemesini bugün görüşecek.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 2 Şubat Çarşamba günü Strasbourg'da toplanarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Osman Kavala kararıyla ilgili ihlal prosedürü başlatma konusunda yeni bir oylama yapacak.Türkiye’ye karşı ihlal prosedürünün başlatılıp başlatılmamasına karar verecek.

Toplantıda bir oylama yapacak olan Komite 3'te 2 çoğunluk sağlanması halinde ihlal prosedürü için AİHM'den görüş isteyecek.

AİHM'nin ihlal yapıldığı yönünde görüş bildirmesi durumunda da Komite, Türkiye'ye karşı alınacak önlemleri değerlendirecek.

Bu önlemler arasında Türkiye'nin Konsey üyeliğinden çıkarılması veya oy hakkının askıya alınması da bulunuyor.

Bu prosedür Türkiye’ye karşı ilk, Avrupa Konseyi tarihinde de ikinci ihlal prosedürü olarak tarihe geçecek.

Daha önce benzer bir prosedür sadece Azerbaycan’a karşı bir davada gündeme gelmişti.

Bakanlar Komitesi tarihinde sadece, muhalif yazılarıyla tanınan Ilgar Mammadov’un açtığı davada Azerbaycan aleyhine bu adımı atmıştı.

Mammadov Ağustos 2018'de şartlı salıverilmiş, Azerbaycan Yüksek Mahkemesi de Mart 2019'da Mammadov'un cezasında indirim yaparak tamamen serbest kalmasını sağlamıştı.

Böylelikle Azerbaycan için yaptırım süreci askıya alınmıştı.

AİHM kararlarının uygulanışının denetleyicisi olan Komite, 2 Aralık 2021 tarihinde düzenlediği toplantıda, Strasbourg Mahkemesinin Mayıs 2020’de kesinleşen Kavala kararını nasıl uygulayacağı konusunda görüş belirtmesi için Ankara’ya 19 Ocak 2022 tarihine kadar süre vermiş, konuyu 2 Şubat 2022 tarihli toplantıda yeniden ele alacağını bildirmişti.


Yorum Yazın