Oscarlı yönetmen

Asghar Farhadi'nin son filmi için intihal suçlaması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Asghar Farhadi'nin son filmi için intihal suçlaması
Abone ol
"Kahraman" filminin konseptini eski bir sinema öğrencisinden alan Oscar ödüllü yönetmen için verilecek cezayı ikinci bir yargıç belirleyecek.

Asghar Farhadi'nin "Kahraman" ("A Hero") filminin fikrini kendi belgeselinden çaldığını iddia eden eski sinema öğrencisi Azadeh Masihzadeh'in lehinde karar veren İran mahkemesinden bir gün sonra, Oscar ödüllü yönetmen intihalden suçlu bulundu. The Hollywood Reporter, mahkemenin dün Farhadi'nin sahte iddialarla açtığı hakaret davasını kazanan Masihzadeh'in yanında yer aldığını açıkladı.

Karara göre Farhadi, "Kahraman"ın ana fikrini (borçlu olduğu için hapishanede olan ancak izinli olarak çıkan bir adam bir çanta dolusu paraya rastlar ve daha sonra imajını iyileştirmek için yetkililere teslim etmeye karar verir) Masihzadeh'in "All Winners, All Losers" adlı belgeselinden aldı. 

Azadeh Masihzadeh, bu belgeseli Farhadi'nin verdiği bir film atölyesi sırasında tasarladığını daha sonrasında ise Farhadi'nin kendisinden filmin fikrinin kendisine ait olduğunu belirten bir belge imzalamasını istediğini iddia etti.

Tahran'daki mahkemenin kararı bağlayıcı ve temyiz için uygun değil. Şimdi ikinci bir yargıç, Oscar adayı ünlü yönetmeninin cezasını belirleyecek. Olası cezalar, İran'da Amazon Stüdyoları tarafından piayasaya sürülen filmden elde edilen kazançların Masihzadeh'e verilmesini ve hapis cezasını içeriyor. 

"Kahraman" küresel olarak bugüne kadar yaklaşık 2,5 milyon dolar kazandı ve şu anda Amazon Prime Video'da yayınlanmaya hazır.

Farhadi, filmin "All Winners, All Losers" için temel teşkil eden aynı gerçek hikayeye dayandığını kabul ederken, eski sinema öğrencisine malzemeyi keşfettiği için kredi vermedi. Borçlular hapishanesindeki bir mahkum olan ve filmdekine benzer şekilde, hapishane izni sırasında bir torba altın bularak iade etmeye karar veren Bay Shokri'nin hikayesine ilişkin kendisi bağımsız bir araitırma yürüttüğünü iddia etmişti.

Masihzadeh ise ilk suçlamasında, Shokri'nin hikayesinin hiçbir zaman ulusal medyada yer almadığını, hiçbir zaman televizyonda yayınlanmadığını, internette ya da halka açık kayıtlarda bulunmadığını iddia ederek "Kendi başıma bulduğum ve araştırdığım bir hikayeydi." dedi. Masihzadeh'in, Farhadi tarafından açılan hakaret davasında beraat etmesi, iki yıl hapis cezasına çarptırılmak zorunda kalmayacağı anlamına geliyor. 


Yorum Yazın