Apple, atıklardan iPhone üretecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Apple, atıklardan iPhone üretecek
Abone ol
Apple’ın CEO’su Tim Cook, yakın bir gelecekte tamamen atıklardan cihazlar üreterek çevreci bir firma haline gelmek istediklerini ifade etti.

Teknoloji dünyasının önde gelen şirketlerinden Apple’ın CEO’su Tim Cook, yakın bir gelecekte tamamen atıklardan cihazlar üreterek çevreci bir firma olmak istediklerini açıkladı.   Webtekno’ya göre dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden olan Apple, uzun yıllardır sürdürülebilirlik alanına yatırımlar yapması ile biliniyor. Yaklaşık 6 yıl önce Çin’de temiz enerji programı başlatan şirket, geçen yıllarda akıllı cihazlarını tamamen geri dönüştürülebilir materyaller kullanarak üretmeye başlamıştı. Şirketin en son çevreci hareketi ise iPhone kutularından şarj cihazlarını çıkarmasıydı.

Ancak Cupertino’lu teknoloji devi ortaya çıkan bilgilere göre bu çevrecilik hareketini daha büyük boyutlara taşımayı planlıyor. Geçen günlerde şirketin CEO’su Cook’un ise bu yeni çevreci projeler hakkında açıklamalar yaptı.

Elektronik ve metal atıklarından iPhone üretilecek

Geçen günlerde bir röportaj veren Tim Cook, Apple’ın uzun vadeli planlarının arasında “herhangi bir materyal kullanmadan cihaz üretme projesi” olduğunu açıkladı. Proje aslında Apple’ın gelecekte tamamen atıklardan cihazlar üreteceğini ifade ediyor. Geri dönüştürülmüş metaller, silikonlar, plastikler ve diğer malzemelerle üretilecek olan cihazlar, hem fiyat olarak daha uygun ve erişilebilir hem de çok daha çevreci olacak.

Cook, ayrıca şirketin diğer bir hedefinin de karbon salınımını sıfıra indirmek olduğunu açıkladı. 2030 yılına kadar bu projeyi de hayata geçirmek isteyen şirket, şimdiden iki proje için de çalışmalara başlamış durumda. Telefon ve teknolojik ürün üretiminde liderlerin arasında yer alan şirket, bu yaklaşımı ile diğer markalara örnek olarak gelecekte tüm teknolojik cihazların atıklardan üretilmesine ve şirketlerin karbon salınımını sıfıra indirmesine öncülük edebilir.

Çöpten üretilecek iPhone’lar daha uygun fiyatlı olur mu?

Apple’ın elektronik atıkları sektöre geri kazandırma planları, çevreci faydasının yanı sıra hammadde tedariği konusunda da şirkete destek olacak. Bununla birlikte işin Ar-Ge, tasarım, nakliye gibi pek çok kısmı bu sürdürülebilirlik planına destek veremeyecek. Hatta muhtemelen en azından başlangıçta geri dönüşüm tesislerine yatırım yapmak gerekecek. Bu nedenle en azından kısa vadede atıkllardan üretilecek iPhone’lar daha uygun fiyatlı olur diyebilmek mümkün görünmüyor.

Ancak çevreci materyaller ve geri dönüştürülmüş materyaller kullanacağı düşünülen Apple’ın bu iki projeyi yakın zamanda hayata geçiremeyeceği konuşuluyor. 


Yorum Yazın