ABD Merkez Bankası, faiz kararını açıkladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ABD Merkez Bankası, faiz kararını açıkladı
Abone ol
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Bankası (Fed), ekonomistlerin öngörüsü dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı.

ABD Merkez Bankası (Fed) faizleri yüzde 0-0.25 aralığında bıraktı. Fed hali hazırda aylık 80 milyar dolar tutarında Hazine kağıdı ve 40 milyar dolar tutarında mortgage destekli menkul kıymet olmak üzere 120 milyar dolar olan varlık alım hızını ayda 15 milyar dolar azaltacağını duyurdu.

FOMC toplantısından sonra yapılan açıklamada, Hazine kağıdı alımlarının aylık 10 milyar dolar ve mortgage destekli menkul kıymet alımlarının 5 milyar dolar azaltılacağı ifade edildi.

Yapılan açıklamaya göre bu ay 70 milyar dolar ve aralık ayında 60 milyar dolar tutarında Hazine kağıdı alınacak. Mortgage destekli menkul kıymet alımı bu ay 35 ve aralık ayında 30 milyar dolar olacak.

Fed yaptığı değerlendirmede, "Net varlık alımlarının hızında benzer azaltımların her ay yapılmasının uygun olacağı kararına varıldı,. ancak varlık alım hızını eğer gerekirn ise ayarlamaya hazırız" ifadelerini kullandı.

FOMC açıklamasında ayrıca, "yüksek enflasyon büyük ölçüde geçici" ifadesine yer verildi.

Karar sonrası piyasalar

Karar sonrası Dolar endeksi 94,05 seviyesinde yer alırken, euro/dolar 1.1590 seviyesinde işlem görüyor.

Spot altının onsu yüzde 1 düşüşle 1.764 seviyesinde yer alırken, brent petrol yüzde 3 düşüşle 82.20 dolardan işlem görmeye devam ediyor.

Dolar/TL yurtdışı işlemlerde 9,67 seviyelerindeki seyrini korurken, Euro/TL 11,22 seviyelerinde. (Dünya)

 

 

 

 


Yorum Yazın