Türk Hava Yolları, Airbus ve RollsRoyce işbirliği etkinliği

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türk Hava Yolları, Airbus ve RollsRoyce işbirliği etkinliği
Abone ol
THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat: ”Üç büyük şirket arasındaki bu önemli işbirliğiyle Türk Hava Yolları olarak, küresel havacılık sahnesindeki öncü rolümüzü pekiştirirken operasyonel verimliliğimizi artırmak ve sürdürülebilir büyümemize katkıda bulunmak için ileri teknolojilerden ve işbirliği stratejilerinden yararlanmaya devam edeceğiz” Airbus Üst Yöneticisi Guillaume Faury: ”THY ile ortaklığı daha üst seviyeye taşımayı umuyoruz. Bunun için bir program yaptık. Sadece THY ile değil Savunma Bakanlığı ve sektörün başka birleşenleri ile de çalışacağız” RollsRoyce Üst Yöneticisi Tufan Erginbilgiç: ”Türk Hava Yolları ve ortaklarımızla birlikte çalışarak Türk ekonomisine fayda sağlamak, ülkenin bu alanda kabiliyetlerini artırmak ve enerji geçişindeki rolünü genişletmek için sabırsızlanıyoruz”

İSTANBUL (AA) Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, "Üç büyük şirket (THY, Airbus ve RollsRoyce) arasındaki bu önemli işbirliğiyle Türk Hava Yolları olarak, küresel havacılık sahnesindeki öncü rolümüzü pekiştirirken operasyonel verimliliğimizi artırmak ve sürdürülebilir büyümemize katkıda bulunmak için ileri teknolojilerden ve işbirliği stratejilerinden yararlanmaya devam edeceğiz." dedi.

THY, Airbus ve RollsRoyce tarafından THY'nin Aralık 2023'te verdiği 150 adet A321neo ve 80 adet A350 kesin uçak siparişinin kutlanması amacıyla THY Genel Müdürlüğü'nde etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte Airbus, THY ve Türkiye'deki havacılık şirketleri tarafından gelecek 15 yılda ekonomik değer yaratacak, Türk havacılık ve uzay endüstrisini THY'nin uzun vadeli stratejik büyüme planı doğrultusunda daha da geliştirecek Stratejik Türkiye İlerleme Programı'nın (Strategic Türkiye Enhanced Programme STEP) lansmanı da yapıldı.

Ayrıca THY ile Airbus ve RollsRoyce arasında stratejik işbirliklerine dayalı niyet mektubu imzalandı.

Programa Airbus ve RollsRoyce üst yönetiminin yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Bilal Durdalı ve önde gelen Türk havacılık ve uzay şirketlerinin temsilcileri ile İngiltere Başkonsolosu, Fransa ve İspanya'nın müsteşarları katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, uçak üreticisi Airbus ile derinleşen işbirliğinin göstergesi olan Stratejik Türkiye İlerleme Programı'nı hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Bolat, "Airbus'ın stratejik hedefleri ve yeni belirlenen iş alanlarıyla uyumlu olarak Türk havacılık şirketlerinin potansiyel tedarikçi olma yolunda geliştirilmesi ve hazır hale getirilmesi için bugünden hazırlıklara başlıyoruz." dedi.

RollsRoyce ile işbirliğini kuvvetlendirmenin sevincini yaşadıklarını dile getiren Bolat, bu girişimlerin hem Türk Hava Yollarının büyüme hedefleri doğrultusunda attığı adımlar hem de Türkiye'nin havacılık ve uzay endüstrisindeki kabiliyetlerini daha da geliştirmesi konusunda kanıt niteliğinde olduğunu vurguladı.

Bolat, "Üç büyük şirket arasındaki bu önemli işbirliğiyle Türk Hava Yolları olarak, küresel havacılık sahnesindeki öncü rolümüzü pekiştirirken operasyonel verimliliğimizi artırmak ve sürdürülebilir büyümemize katkıda bulunmak için ileri teknolojilerden ve işbirliği stratejilerinden yararlanmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Paydaşların ve iş ortaklarının desteğiyle ülkeyi ve sektörü çok daha yukarılara çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Bolat, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dünya havacılığının liderleri Airbus ve RollsRoyce ile havacılık sektörümüz arasında karşılıklı beklenti ve talepler doğrultusunda etkili iletişimin sağlanması, yeni projelerin belirlenmesi, üreticilerin taleplerine göre endüstrinin ihalelere önceden hazırlanması ve belirlenen projelerin uygulanması ve gidişatını izlemek için oluşturulan STEP, Türk havacılığının kabiliyetlerini ve rekabet gücünü katlayacak, sektörümüzü Türkiye Yüzyılı vizyonuna yakışır şekilde çok daha öncü ve inovatif bir konuma yerleştirecek."

Bolat, geçen yıl Türkiye ekonomisine 56 milyar dolar katkıda bulunduklarını ifade ederek, "2028 yılında 101 milyar dolar, 2033 yılında 144 milyar dolar, Türkiye'nin ekonomisine katkıda bulunacağız. Bu durum ülkemizin döviz açığını azaltmaya büyük bir katkı demektir." diye konuştu.

Geçen yıl 400'üncü uçağa ulaştıklarını anımsatan Bolat, "Şu anda 454 uçağımız var. Şimdiki gibi çalışmalarımızı sürdürürsek 10 yıl içerisinde Türk Hava Yolları, bugünkü Türk Hava Yollarının 2 katına çıkacak yani 90 yılda geldiği pozisyonu gelecek 10 yılda ikiye katlayacak." ifadelerini kullandı.

"STEP programı aracılığıyla Türkiye ile ortaklığı bir üst seviyeye taşımaktan onur duyuyoruz"

Airbus Üst Yöneticisi (CEO) Guillaume Faury, THY'nin hem dünyanın seçkin hava yollarından biri olarak büyümesini desteklemekten hem de bugün açıkladıkları yeni STEP programı aracılığıyla Türkiye ile ortaklığı üst seviyeye taşımaktan onur duyduklarını dile getirdi.

Faury, "Program, Airbus'ın Türkiye ile işbirliğini daha da genişletmesine ve özellikle tedarik zinciri gelişimi, beceriler ve sürdürülebilirlik konularına odaklanarak Türk Hava Yollarının büyüme hedeflerini desteklemesine yönelik bir çerçeve oluşturacak." değerlendirmesinde bulundu.

THY ile ortaklığı daha üst seviyeye taşımayı umduklarını kaydeden Faury, "Bunun için bir program yaptık. Sadece THY ile değil Savunma Bakanlığı ve sektörün diğer birleşenleri ile de çalışacağız. Türklerin 20 yılda havacılık alanında gösterdiği başarılar bizleri çok mutlu ediyor." diye konuştu.

RollsRoyce CEO'su Tufan Erginbilgiç de Türkiye'nin şirketin faaliyet alanları içinde stratejik açıdan önemli bir pazar olduğunu söyledi.

Erginbilgiç, Türk Hava Yollarının "Trent XWB" motorlara duyduğu güvenden memnuniyet duyduklarını dile getirerek, "Türk Hava Yolları ve ortaklarımızla birlikte çalışarak Türk ekonomisine fayda sağlamak, ülkenin bu alanda kabiliyetlerini artırmak ve enerji geçişindeki rolünü genişletmek için sabırsızlanıyoruz. Şirketimiz adına, kıymetli Türk Hava Yolları ve Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilerimizin güçlenmesinden büyük bir heyecan duyuyorum." dedi.

THY, RollsRoyce Trent XWB motorunun dünyadaki en büyük operatörü konumuna gelecek

Toplantıda verilen bilgiye göre, son uçak siparişiyle THY, üretici RollsRoyce'un Trent XWB motorunun dünyadaki en büyük operatörü konumuna gelecek. Gerçekleştirilen ortaklık doğrultusunda RollsRoyce, potansiyel bir Bakım, Onarım ve Revizyon (MRO) operasyonunun kurulması ve daha fazla tedarik zinciri çözümleri dahil olmak üzere, Türkiye'de bir dizi endüstriyel girişimin uygulanması konularında araştırmalara başlayacak.

Türkiye, 20 yılı aşkın süredir Airbus tedarik zincirinin ayrılmaz parçası ve bugün A220'den A350'ye kadar her Airbus ticari uçağında Türkiye'den tedarik edilen parçalar bulunuyor.

Doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 3 bin 500 Türk havacılığına ait iş, Airbus tarafından destekleniyor. Airbus'ın 2023 yılı sonunda Türkiye'ye yaptığı toplam yatırım tutarı 4 milyar doları aştı. Bunlara ek olarak, 20 yıla dayanan bu işbirliği, Türkiye'nin havacılık ve uzay sektöründe zengin uzmanlık, teknolojik gelişmeler ve kalifiye iş gücü oluşturuyor.

Bu girişimlerle Türk Hava Yollarının büyüme hedeflerinin desteklenmesi, Türk havacılık endüstrisinin daha güçlü hale getirilmesi ve geliştirilmesi amaçlanıyor.

Türk Hava Yollarının uçuş ağını genişletme ve hizmetlerini mükemmelleştirme konularındaki kararlılığıyla uyumlu A321neo ve A350 uçaklarının satın alınmasının, üç ortağın da sürdürülebilirlik ve teknolojik ilerlemeye odaklandığının göstergesi niteliğinde olduğu belirtiliyor. Bu yaklaşımın, inovasyonu teşvik etmek, yüksek nitelikli istihdam yaratmak ve Türkiye'yi havacılık ve uzay sektöründe önemli bir oyuncu konumuna getirmek için tasarlandığı kaydediliyor.

Kaynak: AA

Kaynak:AA


Yorum Yazın