İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu koordinesinde yürütülen geniş kapsamlı rüşvet ve örgüt soruşturmasında karar açıklandı. 29 Temmuz'da gözaltına alınan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, Özel Kalem Müdürü Alihan Koçoğlu, mimar Burçin Çevik ve müteahhit Bülent Orhan Tozkoparan tutuklandı. Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhun Ünlü ve iş takipçisi Adem Altıntaş hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı kapsayan adli kontrol tedbiri uygulandı.
Savcılığın sevk yazısında, iddia edilen eylemlerin Sinem Dedetaş liderliğindeki çıkar amaçlı suç örgütü bünyesinde gerçekleştirildiği belirtildi. Dedetaş’ın iskan ruhsatları karşılığında para aldığı, tüm süreçleri kendi talimatlarıyla yönettiği ve müteahhitlerin belediye iştiraki Kent A.Ş. ile sözleşme yapmaya zorlandığı öne sürüldü.

Kent A.Ş. üzerinden milyarlık danışmanlık kılıfı
Soruşturma dosyasındaki MASAK verileri ve adli tespitlere göre; ruhsat verme yetkisi bulunmayan Kent A.Ş. görevlileri, kriptolu haberleşme uygulamaları üzerinden kurdukları iletişim ağıyla belediye personelini yönlendirdi. Ada-parsel bazlı renklendirilmiş tablolarla koordine edilen süreçte, müteahhitlerle toplam bedeli 1 milyar 78 milyon 870 bin TL tutan "danışmanlık hizmeti" sözleşmeleri imzalandığı ve bu kapsamda bugüne kadar 361 milyon 392 bin TL’nin tahsil edildiği belirlendi.
"Çikolata kutusunda ve makam odasında rüşvet" iddiası
Soruşturmada etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan bir müteahhit, usulsüz iskan ruhsatı alabilmek için yaşadığı süreci detaylarıyla aktardı. İfadelerde, ruhsat bedeli olarak kağıda yazılan 25-30 milyon TL’lik talebin ardından Nakkaştepe’deki bir restoranda buluşulduğu ve ödemelerin dolar bazında elden yapıldığı iddia edildi.
Görgü tanığı ve şüpheli beyanlarına yansıyan detaylarda; paranın bir kısmının belediye otoparkında çikolata kutusunda, bir kısmının ise spor çanta içinde teslim edildiği, toplamda 600-700 bin doların belediyedeki makam odasında elden verildiği öne sürüldü.
Soruşturmada üçüncü dalga operasyon
Üsküdar Belediyesi'ne yönelik usulsüzlük ve rüşvet iddialarına ilişkin ilk operasyon 7 Nisan’da düzenlenmişti. İstanbul ve Yalova’daki 30 adrese yapılan ilk baskında aralarında Belediye Başkan Yardımcısı Filiz Deveci ile Kent A.Ş. Genel Müdürü Nazım Akkoyunlu'nun da bulunduğu 9 kişi tutuklanmıştı. 15 Mayıs'ta gerçekleştirilen ikinci dalga operasyonda ise 7 şüpheli daha tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.