Kocaeli’nin Körfez ilçesinde 1 Nisan 2025 tarihinde 999 kişinin tavuk döner tükettikten sonra zehirlenmesiyle ilgili yürütülen soruşturmada önemli bir gelişme yaşandı. Olayla ilgili hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi.
İşletme sahibi E.T. ve döner ustası K.Y. hakkında, "taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" ve "bozulmuş veya değiştirilmiş gıda veya ilaç ticareti" suçlamalarıyla 1 yıl 6 aydan 8 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
999 kişi hastanelik olmuştu
1 Nisan 2025'te tavuk döner tüketen 999 kişi, kısa süre içerisinde mide bulantısı, kusma ve ishal gibi belirtilerle çeşitli hastanelere başvurdu. Olayın ardından başlatılan incelemelerde, döner ürünlerinde ciddi bakteriler tespit edildi.
Kocaeli Gıda Kontrol Laboratuvarı tarafından yapılan analizlerde, dönerlerde salmonella, listeria monocytogenes, bacillus cereus ve staphylococcus gibi tehlikeli bakterilerin bulunduğu açıklandı.
Etler üç gün boyunca satışta kaldı
İddianamede yer alan bilgilere göre, tavuk etleri 29 Mart'ta tedarikçiden alınıp soslandı ve 30 Mart’tan 2 Nisan’a kadar satışa sunuldu. Laboratuvar analizleri sonucunda, numunelerin Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olmadığı tespit edildi.
Hijyen kurallarına uyulmadı
Bilirkişi raporuna göre, hijyen kurallarına uyulmaması ve yetersiz pişirme koşulları olayın başlıca nedenleri arasında yer aldı. Raporda, bu ihmallerin doğrudan sanıkların sorumluluğunda olduğu belirtildi.