Mina Solak, Esin Bahat, Zeynep Sude Oktay, Lidya Pınar, Sueda Uluca ve Emine Hilal Yelekçi’den oluşan Manifest grubu, dün İstanbul Küçükçiftlik Park’ta verdiği ilk +18 konserle gündeme gelmişti. Siyah sahne kıyafetleri ve danslarıyla dikkat çeken grup, konserlerini 12 bin kişiyle gerçekleştirdi.
Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, konsere ilişkin olarak “Hayasızca Hareketler” ve “Teşhircilik” suçlarından resen soruşturma başlattı.
Hukukçular, soruşturmayı eleştirerek, TCK 225’in yalnızca aleni cinsel ilişki durumunda uygulanabileceğini vurguladı.
İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Yelda Koçak, X hesabından yaptığı paylaşımda, “Bir müzik grubuna ‘hayasızca hareketler’ ve ‘teşhircilik’ suçlamasıyla soruşturma açılması, hukukla açıklanabilecek bir durum değil” dedi. Koçak, sahne performanslarının Anayasa’nın 26. maddesi ve AİHS m.10 ile güvence altına alınan ifade ve sanat özgürlüğü kapsamında olduğunu belirtti.
Eşitlik için Kadın Platformu’ndan (EŞİK) avukat Hülya Gülbahar da, “'Hayasızca hareketler’ maddesi yalnızca alenen cinsel ilişki varsa uygulanabilir. Cinsel ilişki yoksa, bu maddeyi uygulayamazsınız” ifadelerini kullandı. Gülbahar, madde tarihçesini hatırlatarak, kapsamının daraltıldığını ve yalnızca teşhircilik ve aleni cinsel ilişki durumlarında geçerli olduğunu açıkladı.
Hukukçular, toplumun bir kesiminin beğenmediği veya rahatsız edici bulduğu sanat eserlerinin cezai yaptırım konusu olamayacağını belirterek, hukukun görevinin ahlaki dayatmaları değil, özgürlükleri korumak olduğunu vurguladı.