Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ile bir araya geldi. Görüşmede iki ülke ilişkileri, bölgesel gelişmeler ve Gazze’deki ateşkes süreci ele alındı.
Fidan, görüşmenin ardından yaptığı basın açıklamasında, Türkiye-Suriye ilişkilerinin bölgesel düzeyde yoğun koordinasyon gerektirdiğini belirtti. Suriye’de 5 Ekim’de yapılan halk meclisi seçimlerini değerlendirdiklerini aktaran Fidan, “Suriye’nin istikrarsızlık kaynağı olmaktan çıkarılması gerektiğini, terörle mücadele konusunda gerekli tedbirlerin alınmasının şart olduğunu” ifade etti.
Fidan ayrıca, Suriye’de hiçbir grubun dışlanmaması gerektiğini vurgulayarak, ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı gösterilmesinin önemine dikkat çekti:
“Suriye’de huzur ve güvenliğin temini ancak ülkenin toprak bütünlüğü, birliği ve egemenliğine saygı gösterilmesiyle mümkün olacaktır. Türkiye olarak bu çabalara destek vermeyi sürdüreceğiz.”
Türkiye sınırları dışına itilen terör unsurlarının Suriye üzerinden tehdit oluşturduğunu belirten Fidan, “Bölgenin istikrarsızlık kaynağı haline gelmesini istemiyoruz. Tüm taraflar barışçıl yöntemlerle hareket etmeli ve iyi niyetini göstermeli” dedi.
Gazze’de ateşkes vurgusu
Görüşmede Gazze’deki gelişmelerin de ele alındığını belirten Fidan, “Bugün uzlaşmaya varılırsa Gazze’de ateşkes ilan edilecek. Olumlu bir haber çıkarsa anlaşmanın birinci adımı atılacak” ifadelerini kullandı.
Fidan, görüşmelerin bölgesel barış ve istikrar adına süreceğini sözlerine ekledi.