İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8044 %0.17
50,1756 %-0.07
5.972,23 % 0,28
87.935,99 %-0.247
Muhalif. GÜNDEM E. Büyükelçi Uluçevik'ten dikkat çeken Kıbrıs'taki BM Barış Gücü açıklaması

E. Büyükelçi Uluçevik'ten dikkat çeken Kıbrıs'taki BM Barış Gücü açıklaması

E. Büyükelçi Uluçevik, "Egemen eşitlik temelinde iki devletli çözüm hedefi ve politikası açıklandığına göre artık bu defa KKTC'nin açıklaması zorunlu hale gelmiş tek karar vardı: O da 'BM Barış Gücü'nün KKTC'deki görev ve faaliyetleri 31 Temmuz 2021 saat 24:00 'de sona erecektir. İnandırıcılık için bu zorunluydu" dedi.

Okunma Süresi: 2 dk

Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün (UNFICYP) görev süresinin BMGK taraından uzatılması hakkındaki 29 Temmuz 2021 tarihli ve 2587 sayılı Karar hakkında KKTC Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayı gündemine alan E. Büyükelçi Tugay Uluçevik, "Bu kadar söze hiç gerek yoktu" dedi.

Uluçevik, şunları kaydetti:

"'Egemen eşitlik temelinde iki devletli çözüm' hedefi ve politikası açıklandığına göre artık bu defa KKTC'nin açıklaması zorunlu hale gelmiş tek karar vardı: O da 'BM Barış Gücü'nün KKTC'nin ülkesinin sınırları içindeki görevi ve faaliyetleri 31 Temmuz 2021 saat 24:00 'de sona erecektir.' İnandırıcılık için bu zorunluydu.    

UNFICYP'in görev süresinin uzatılma prosedüründe 1964'den itibaren ilgili bütün taraflarla istişare edilmiş; uzatma için rızaları alınmış; BMGS bunu raporunda yayınlamış ve BMGK'da kararında bunu ifade etmiştir.  

TÜRK TARAFININ SONA ERDİRMESİ İÇİN GEÇERLİ GEREKÇE                                                                                              

2000'li yıllardan itibaren Kıbrıs Türk tarafıyla (KKTC) istişare edilmez olmuştur. Kıbrıs Türk tarafıyla istişare edilip uzatma için mutabakatının sorulmaması tek başına Türk tarafının görev süresini KKTC'de sona erdirmesi için yeterli ve geçerli gerekçedir.  

UNFICYP Türk tarafının yıllardır karşı olduğunu açıkladığı 4 mart 1964 tarihli ve 186 saylı BMGK Kararına göre kurulmuş ve faaliyet göstermektedir.            

186 sayılı Karar 1960 Anayasası'na aykırı biçimde Ada'da sadece Rumlardan oluşan bir sözde Hükûmeti, Kıbrıs Türk halkını da temsil eden Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yasal Hükûmeti olduğu varsayımına dayanmıştır.      

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *