İstanbul
Parçalı bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
44,4849 %0.08
51,0759 %0.18
6.537,90 % 1,39
66.857,82 %-1.298
Muhalif. GÜNDEM Davutoğlu: Hala göçük altında canlı olma ihtimali göz önünde bulundurularak, enkaz kaldırma çalışmalarına başlanmamalı

Davutoğlu: Hala göçük altında canlı olma ihtimali göz önünde bulundurularak, enkaz kaldırma çalışmalarına başlanmamalı

Okunma Süresi: 2 dk

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, deprem bölgesinde arama kurtarma faaliyetlerinin devam edilmesi gerektiği çağrısında bulundu. Davutoğlu, “Hala göçük altında canlı olma ihtimali göz önünde bulundurularak bu konuda kesin bir kanaat oluşana kadar asla enkaz kaldırma çalışmalarına başlanmamalı ve arama kurtarma faaliyetleri sona erdirilmemeli” dedi.

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından sosyal medya hesabından bu akşam bir video paylaştı. Davutoğlu, paylaşımında; “Üç önemli gerekçeyle enkaz kaldırma çalışmalarına hemen başlamayın! Hala enkaz altında canlı vatandaşlarımız olabilir. Cenazelerin vücut bütünlüğü bozulmadan ailelere teslim edilmeli. Sorumluların ceza almasını sağlayacak deliller ortadan kaybolmamalı” açıklamasını yaptı. 

Davutoğlu, ilk depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi ile depremin yıkıma neden olduğu illerden Kilis’te arama kurtarma faaliyetlerinin tamamlanarak enkaz kaldırma çalışmalarına başlanacağı yönündeki haberlere ilişkin kış şartları dolayısıyla insan metabolizması yavaş çalıştığı için halen göçük altında canlı insan olabileceği değerlendirmesini yaparak çalışmaların sonlandırılmaması gerektiğini söyledi.

Davutoğlu, videoda şu değerlendirmeleri yaptı: 

“Hala göçük altında canlı olma ihtimali göz önünde bulundurularak bu konuda kesin bir kanaat oluşana kadar asla enkaz kaldırma çalışmalarına başlanmamalı ve arama kurtarma faaliyetleri sona erdirilmemeli.

Canlı olarak enkaz altında kimsenin kalmadığına emin olunsa bile her bir cenaze mukaddestir. Sizler için, kamuoyu için, dünya için sayılardan ibaret olan cenaze sayısı o cenaze sahipleri için her biri bir alem kadar değerlidir. Cenazelerimiz kutsaldır. Enkaz kaldırırken bunların herhangi bir zarar görmeden herhangi bir şekilde ailelerine teslim edilebilmesi için de arama kurtarma çalışmalarının devam etmesi şarttır.

Enkaz kaldırma çalışma esnasında ileride başlayacak aktif süreçleri etkileyecek şekilde herhangi bir ihmal söz konusu olmamalıdır. Her bir enkazdan titizlikle örnekler alınmalı ve hukuki bakımdan sorumluluk taşıyanlar mutlaka cezalandırılmalıdır.”

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da seslenen Davutoğlu, şunları kaydetti:

“Enkazların altında canlı çıkma ihtimali varken cenazelerimiz mukaddes bir emanet olarak çıkarılması gerekirken bir an önce seçim öncesi inşaat görüntüsü vermek için acele etmeyin. Tek bir can bile bir alemdir. Her bir insan bir alemdir inancımıza göre. Tek bir şahsın olabileceği ihtimalini gözeterek enkaz kaldırma çalışmalarına başlamayın. Arama kurtarma faaliyetlerine son vermeyin.”

Kaynak: T24

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız