Türkiye ile Irak arasında enerji alanındaki iş birliğini güçlendirecek yeni bir anlaşmaya imza atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Ali Zeydi'nin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, iki ülke arasında enerji başta olmak üzere farklı alanlarda önemli kararlar açıklandı.
Türkiye ile Irak arasında enerji alanında kritik anlaşma
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, imzalanan anlaşmanın iki ülke arasındaki enerji ortaklığı açısından tarihi bir adım olduğunu belirtti. Erdoğan, Irak'ın Türkiye'ye günlük 1 milyon varil petrol sevk etmeyi planladığını ifade ederek, bu iş birliğinin enerji arz güvenliği açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
Erdoğan, Kerkük üretim sahasında Türkiye Petrolleri'nin ortaklık elde ettiğini belirterek, komşu ülkeler arasındaki enerji iş birliğinin daha da güçleneceğini vurguladı.
Gündemde güvenlik, enerji ve ulaştırma vardı
İki liderin görüşmesinde bölgesel gelişmelerin yanı sıra terörle mücadele, enerji, ulaştırma, su yönetimi ve ekonomik iş birliği başlıkları ele alındı. Erdoğan, Türkiye ile Irak'ın bölgede istikrarı artıracak ortak adımlar atmaya devam edeceğini ifade etti.
Zeydi: Kalkınma Yolu ekonominin yeni nehri olacak
Irak Başbakanı Ali Zeydi, Türkiye ile ilişkilerin tarihi bağlara dayandığını belirterek, iki ülkenin özellikle Kalkınma Yolu Projesi kapsamında güçlü bir ortaklık hedeflediğini söyledi.
Zeydi, "Coğrafya bize iki nehir verdi. Üçüncü nehir ise ekonomi olmalı. Bu da Kalkınma Yolu Projesi'dir." ifadelerini kullanırken, enerji alanındaki iş birliğinin daha da büyütüleceğini ve Türkiye'ye günlük 1 milyon varil petrol sevkiyatının hedeflendiğini doğruladı.
Üç yeni anlaşma imzalandı
Görüşmelerin ardından iki ülke arasında üç ayrı iş birliği anlaşması da imzalandı. Bunlar:
- Eğitim ve Akademik İşbirliği Mutabakat Muhtırası
- Gençlik ve Spor Alanlarında Mutabakat Zaptı
- Sınai Mülkiyet Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı
İmzalanan anlaşmaların, Türkiye ile Irak arasındaki ekonomik, akademik ve kurumsal iş birliğini daha da geliştirmesi hedefleniyor.