CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında, partisinin Gaziosmanpaşa’daki mitinginde İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek'e yönelik sözleri nedeniyle soruşturma açıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Açıklama
Başsavcılık, Özgür Özel’in mitingdeki ifadelerinin ardından, 'yargı görevi yapanı görevini yapmasını engellemek amacıyla tehdit' ve 'kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret' suçlarından re’sen soruşturma başlatıldığını duyurdu.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan Tepki
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Özel’in sözlerini 'yargıya tehdit, hukuk devletine açık saldırı' olarak nitelendirdi.
Tunç, “Hiç kimse yargı mensuplarımızı hedef gösteremez ve tehdit ederek yargıya yön veremez. Bu açıklamalar, doğrudan hukuk devletini ve yargı bağımsızlığını hedef almaktadır” dedi.
“Yargı Bağımsızdır ve Etki Altına Alınamaz”
Bakan Tunç açıklamasında, Anayasa’nın 138. maddesine atıf yaparak, hâkim ve savcıların yalnızca hukuk ve vicdanla hareket ettiklerini vurguladı. Ayrıca, yargı süreçlerine müdahale niteliğindeki açıklamaların hukuk devletiyle bağdaşmadığını ifade etti.
“Türk yargısı, görevini bağımsız ve tarafsız şekilde sürdürmektedir” diyen Tunç, adaletin terazisinin hiçbir baskıdan etkilenmeden işleyeceğini sözlerine ekledi.