İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5331 %0.06
49,6506 %-0.02
5.761,49 % 0,15
91.968,40 %-1.468
Ara
Muhalif. GÜNDEM Bu ürünlere dikkat! Uygunsuz ilaçlama zehirlenmeleri katlayabilir

Bu ürünlere dikkat! Uygunsuz ilaçlama zehirlenmeleri katlayabilir

Prof. Dr. İsmail Yılmaz, gıda üretim tesislerinde yapılan hatalı ilaçlamaların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek “Kurallara uyulmazsa ağır gıda zehirlenmeleri görebiliriz” dedi. Riskli ürünler arasında tavuk eti, midye, kremalı tatlılar ve salatalar öne çıkıyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Yılmaz, gıda üretim ve toplu yemek hazırlama tesislerinde yapılan yanlış ilaçlamaların halk sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini söyledi.

Özellikle restoran, fırın ve pastanelerde haşerelere karşı uygulanan ilaçlamalarda yalnızca Bakanlık onaylı firmaların hizmet vermesi gerektiğini belirten Yılmaz, yanlış uygulamaların doğrudan tüketiciye zarar verebildiğini vurguladı.

“Kurallara uyulmazsa ciddi zehirlenmeler görebiliriz”

Ekipman ve üretim alanlarının hijyen standartlarına uygunluğunun kritik olduğuna dikkat çeken Yılmaz, kontrol mekanizmasının ham maddenin tesise girişinden tüketiciye ulaşmasına kadar tüm süreci kapsaması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Yılmaz, şunları kaydetti:

“Kullanılan ilaçların mutlaka onaylı olması gerekiyor. Uygun şekilde yapılmayan ilaçlama gıdalara bulaşarak ciddi zehirlenmelere yol açabilir. Kurallara uyulmazsa çok sayıda vaka ile karşılaşmamız mümkün.”

Risk grubundaki ürünler

Yılmaz, bozulmaya en yatkın ürünlerin tüketiciler tarafından daha dikkatli takip edilmesi gerektiğini belirterek risk grubunu şöyle sıraladı:

Tavuk eti

Midye

Kremalı tatlılar

Mayonez

Salata çeşitleri

Bu ürünlerin uygun olmayan sıcaklık ve hijyen koşullarında hızla bozulduğunu vurgulayan Yılmaz, tüketicilerin bu ürünleri güvenilir işletmelerden satın almalarının önemine dikkat çekti.

Coğrafi işaretli ürün tavsiyesi

Coğrafi işaretli gıdaların hem üretim kalitesi hem de denetim süreçleri açısından avantaj sunduğunu ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, “Tüketiciler markalı ve tescilli ürünleri tercih ederek riskleri azaltabilir” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *