İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8044 %0.17
50,1756 %-0.07
5.972,23 % 0,28
88.314,93 %0.274
Muhalif. GÜNDEM Boğaziçi'nden Prof. Saysel: Sellerle yangınlar birbirinden bağımsız değil

Boğaziçi'nden Prof. Saysel: Sellerle yangınlar birbirinden bağımsız değil

Boğaziçi Üniversitesi İklim Araştırma Enstitüsü'nden Prof. Ali Kerem Saysel, Karadeniz'de son dönemde yaşanan sel felaketlerinin arkasında yatan iklim değişikliği kaynaklı sebeplerin yangınlarda da etkili olduğunu söyledi.

Okunma Süresi: 2 dk

RS FM'de Atilla Güner'le Akşam Postası'na değerlendiren Prof. Saysel'in açıklamalarında satırbaşları şöyle:

"Orman yangınlarına söylenebilecek en temel şey İklim değişikliği. Doğu Karadeniz'de önceki hafta yaşanan seller açısından altta yatan bir neden olarak gösterilebilir. Akdeniz kıyı şeridinde Manavgat'tan Marmaris'e, Bodrum'a kadar uzanan yaygın orman yangınlarının bir nedeni olarak da gösterilebilir. Bu iki olay birbirinden bağımsız değerlendirilemez. On yıllardır bütün iklim modelleri şunu söylüyorlardı; Doğu Akdeniz Havza'sı giderek daha sıcak ve giderek yağışların azaldığı bir iklim rejimine doğru sürüklenecek.

"Yangınların başlaması için tetikleyici nedenler olması gerekiyor. Tetikleyici nedenlerin bir kısmı doğal nedenler de olabilir mesela yıldırım düşebilir, yangın başlayabilir. Tetikleyici nedenlerin birçoğu insan kaynaklı nedenler. Orman eteklerinde çok fazla çöpün birikmiş olması, orman alanlarının piknik amaçlı kullanılması ayrıca orman alanlarının arazilerinin insan yapımı tesisler tarafından işgale uğraması beraberinde pek çok tetikleyici neden olabilir.

SU AÇIĞI ARTIYOR

"İklimi, fosil yakıtları yakarak atmosferdeki sera gazı miktarını arttırarak ve dolayısıyla yer kürenin ısı dengesini bozarak değiştiriyoruz. Bizim coğrafyamız üzerindeki en temel yansıması artan sıcaklıklar ve azalan yağışlar. Dolayısıyla su açığının artması. Bu mevsimde Orta Anadolu'da çiftçilere yüzey suyu verilemedi çünkü yoktu. İklimi bu şekilde değiştiriyoruz ve bütün kurumlarımızın bununla mücadeleye, bunu yönetmeye dönük olarak elden geçirilmesi gerekiyor."
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *