İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,8949 %0.36
43,4533 %-0.25
4.001,01 % -0,81
102.889,97 %-0.695
Ara
Muhalif. GÜNDEM At üzerindeki Atatürk heykelleri ve tarihçeleri

At üzerindeki Atatürk heykelleri ve tarihçeleri

Ülkemizdeki at üzerinde Atatürk heykellerini tarihçeleriyle beraber sizler için derledik...

Okunma Süresi: 4 dk

Atlı Atatürk Anıtı, Etnografya Müzesi, Ankara

YERİ: Ankara, Etnoğrafya Müzesi Önü

TARİHİ: 24 Ekim 1927

SANATÇISI: Pietro CANONICA

TARİHÇE: Anıt, eski namazgah olan tepede İnşa edilen Etnoğrafya Müzesi önündedir. Bu anıt döneminde kente oldukça hakim bir noktaya dikilmiştir. Heykelin dökümü İtalya'da dökülmüştür. Kaideyi süsleyen kabartmalar ise Venedik'de yapılmıştır. Hatta açılış törenine yetişmemiş bir süre sonra yerlerine monte edilmiştir. 1927 yılının Haziran ayında Ankara'ya getirilen Heykel kaideye 29 Ekim 1927 günü konmuş ancak açılış töreni 4 Kasım 1927 tarihinde yapılmıştır.

Ulus (Zafer) Anıtı , Ankara

YERİ: Ankara Ulus Meydanı

TARİHİ: 24 Kasım 1927

SANATÇISI: Heinrich Krippel

TARİHÇE: O günkü adıyla Hakimiyet-i Milliye olan Ulus Meydanı’nda bulunan Zafer Abidesi, Yeni Gün Gazetesi sahibi Yunus Nadi Bey’in önderliğinde Türk ulusunun maddi katkılarıyla yaptırılmıştır. Anıtın yaptırılması için tüm yurt çapında bir kampanya başlatılmış ve kampanya dahilinde açılan yarışmayı yürütmek üzere, bir yurttaş komitesi kurulmuştur. Komite tarafından Fransızca ve Osmanlıca bir şartname hazırlanmış ve hazırlanan şartnamede, Kurtuluş Savaşı’nın kime karşı, nasıl ve hangi amaçlarla yapıldığı geniş şekilde açıklandıktan sonra, zaferin önderi olan Mustafa Kemal’in kişiliği ve özellikleri ayrıntılı olarak tanımlanmıştır.

Bu iş için kurulan özel komite, dikilecek olan anıtın formuna ilişkin seçenekler üzerinde görüş alışverişinde bulunduktan sonra; Gazi Mustafa Kemal Paşanın bir kaide üzerinde ayakta, sivil giyimli bir cumhurbaşkanı olarak tasvir edilmiş, doğal büyüklükte bir bronz heykelinin dikilmesine karar vermiştir. Burada, anıtın konulacağı Hakimiyet-i Milliye Meydanı’nın planı, çevresindeki yapılarla birlikte verilmiştir.

Yarışmaya gönderilen projeler içinde, Avusturyalı heykeltraş Heinrich Krippel’in projesi beğenilerek yapımına başlanmış ve heykel 24 Kasım 1927 Perşembe günü yapılan bir törenle açılmıştır.

Bursa Atatürk Anıtı

YER: Bursa, Hükümet Meydanı

TARİHİ: 29 Ekim 1931

SANATÇISI: Nijad SİREL (Mahir TOMRUK'un yardımıyla)

TARİHÇE: Bursa İli Hükümet Meydanı'ndadır.Bursa'da da bir anıt yapılması ilk kez, kentin yerel yayın organı olan "Yeni Fikir" gazetesi tarafından 29 Eylül 1925 tarihli sayısında önerilmiştir. Kamuya ve devlet kuruluşlarına bu konuda yapılan çağrı şöyledir:

"Ankara, İstanbul ve hatta bazı illerimiz, Gazi Paşa'mızın heykelleriyle güzel şehirlerini süslüyorlar. O büyük adamdan devrimlerin ışığı yükseliyor. Bursa'mız, çok sevgili Gazi'sini birkaç kez kucaklamak mutluluğuna ulaşmıştır. Bursa'nın şimdiye dek böyle bir davramşta bulunmaması, çok buyük, affedilmeyecek bir noksanlıktır. 'Yeni Fikir' saygıdeğer Bursalılann dikkatini bu yönde uyarmak ister. Belediyemiz, Partimiz, Türk Ocağımız ve diğer kuruluşlarm bu yönden harekete geçmesini, aynı zamanda aydmlık günlerin övünç verecek amlarmı da kucaklayacak bu kaçmılmaz eserin yapımma hemen başlanmalıdır."

Anıtın açılış töreni 29 Ekim 1931 günü, Cumhuriyet'in sekizinci yıldönümü kutlama törenleri sırasında yapılmıştır. Cumhuriyet Bayramı törenlerine katılan öğrenciler ve Bursa halkının coşkulu alkışları arasında açılmıştır. Anıtın örtülü bulunduğu Türk bayrağı dönemin Valisi Fatih Güvendiren tarafından indirilmiştir.

Atatürk Heykeli, Samsun

YERİ: Samsun Belediye Parkı

TARİHİ: 15 Ocak 1932 (Anonim 1932 n:1)

SANATÇISI: Heinrich Krippel

TARİHÇE: Anıt, döneminde Gazi Parkı, bugün Belediye Parkı olarak anılan alanda yeralmaktadır. Atatürk Kurtuluş Savaşını başlatmak üzere 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a çıkmıştır. Samsun halkı, Atatürk'ü ve bu önemli olayı ölümsüzleştirmek amacıyla Atatürk'ün Samsun'a çıktığı noktada bir anıt heykel yaptırmaya karar vermiştir. Heykelin dikildiği alan o yıllarda iskelenin hemen yanındaydı. Ancak aradan geçen zaman zarfında iskelenin doldurulması ile bugün daha içeride kalmıştır.

Atlı Atatürk Anıtı, Zonguldak

YERİ: Zonguldak

TARİHİ: 1946

SANATÇISI: Zühtü Müridoğlu - Ali Hadi Bara

TARİHÇE: Anıtın yapımında uluslararası bir yarışma açılması düşünülmüştür. Bununla birlikte anıtın porojelendirilme biçimi hakkında kesin bir bilgi yoktur. Kaide inşası 23 Mayıs 1946 tarihinde, düzenlenen bir törenle Vali tarafından ilk harcın konmasıyla başlamıştır.

Atatürk Anıtı, İzmir (Cumhuriyet Meydanı)

YERİ: İzmir Cumhuriyet Meydanı

TARİHİ: 27 Temmuz 1932

SANATÇISI: Pietro CANONİCA

TARİHÇE: Anıt Cumhuriyet Meydanında yeralmaktadır. Valilik ve Belediyenin ortak kararı ile yaptırılmıştır. Bu anıt heykel, İzmir halkının ve vatanın, büyük kurtarıcı, Mustafa Kemal Atatürk'e minnet ve şükranlarını görsel olarak da ifade etmek isteğinin sonucudur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Muhalif. GÜNDEM İSKİ’den Marmara Denizi’ne atık su deşarjı iddialarına yanıt

İSKİ’den Marmara Denizi’ne atık su deşarjı iddialarına yanıt

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nden Marmara Denizi’ne atık su deşarjı yapıldığı yönündeki iddialara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Sosyal medyada ve bazı basın yayın organlarında yer alan görüntülere karşı yapılan açıklamada, “Tesisimizden Marmara Denizi’ne herhangi bir atık su deşarjı gerçekleşmemektedir” denildi.

Okunma Süresi: 2 dk

İSKİ açıklamasında, İstanbul’un önemli havzalarından biri olan Haramidere’nin, yağışlarla birlikte oluşan yüzey akışları nedeniyle çeşitli atıkları denize taşıdığına dikkat çekildi. Bu durumun sadece bugüne ait olmadığı vurgulanarak, 2009 yılında tesis henüz inşa edilmemişken bile aynı noktada benzer kirlilik görüntülerinin mevcut olduğu belirtildi.

Kurumdan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bahse konu olan Haramidere, İstanbul’un en geniş havzaya ait derelerinden biridir. Yağmurlu havalarda yüzey akışıyla birlikte tüm atıklar dereye taşınmakta ve bu kirlilik denize ulaşmaktadır. Bu doğa olayı, dere ile denizin birleştiği pek çok noktada gözlenebilir.”

“Marmara’ya Deşarj Yok, Arıtma Standartlara Uygun”

İSKİ, Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin atık suları ileri biyolojik yöntemlerle arıtarak Haramidere’ye deşarj ettiğini belirtti. Bu sayede derenin kötü koku ve kirlenmesinin önüne geçildiği ifade edildi.

Ayrıca tesisin iki ayrı deşarj noktasında bulunan SAİS kabinleri aracılığıyla verilerin anlık olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na iletildiği, online numune alma ve denetleme imkânı sağlandığı vurgulandı.

İSKİ: “Çevre Kirliliği Söz Konusu Değil”

İddiaları kesin bir dille yalanlayan İSKİ, Marmara Denizi’ne doğrudan bir atık su deşarjı yapılmadığını ve çevre kirliliğine neden olunduğu yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Kurum, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi adına teknik verilerle süreci şeffaf biçimde izlemeye devam edeceklerini ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *