DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İsrail ile İran arasında tırmanan gerilim hakkında EKOL TV canlı yayınında uyarılarda bulundu. 1979’daki İran Devrimi sonrası Türkiye’ye 2 milyon göç olduğunu hatırlatan Babacan, yeni bir iç çatışma veya rejim değişikliğinin benzer bir göç krizine yol açabileceğini söyledi.
“İran’ın istikrarsızlaşması Türkiye için kötüdür. İran Devrimi’nde nüfusa oranla 2 milyon kişi Türkiye’ye göç etti. Allah korusun bugün aynı şey yaşansa, etkileri çok daha büyük olur.”
Babacan, Batı’nın İran’a yönelik rejim değiştirme veya dış müdahale planlarının sonuçsuz kalacağını vurguladı:
“İran halkı onurludur. Şii kültürü Batılılar tarafından anlaşılamaz. O yüzden dışarıdan müdahale ile rejim değişikliği mümkün değil. İran ne yapacaksa, kendi iç dinamikleriyle yapar.”
"İran'a Onurlu Bir Çıkış Masası Lazım"
Babacan, olası bir müzakere masasının da sadece İran ile ABD arasında değil, güvenilir ve tarafsız ülkelerin arabuluculuğunda yürütülmesi gerektiğini söyledi:
“Bu masa, İran'a diz çöktürme değil; onurlu bir çıkış sunmalı. Aksi takdirde müzakere değil, çatışma çıkar. Biz bu ihtimali 3'te 2 olarak öngörmüştük ve maalesef gerçekleşti.”
"Değişim Olmalı Ama İçeriden"
İran’da ciddi bir değişim talebi olduğunu belirten Babacan, bu değişimin içeriden gelmesi gerektiğini savundu:
“İran’ın yenilenmesi şart. Ama bu değişim, dışarıdan müdahale ile değil, içeriden, halkın kendi talepleriyle ve dost ülkelerin desteğiyle olmalı.”