Temmuz 1995’te Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da Sırp birliklerinin gerçekleştirdiği soykırım, aradan geçen 30 yıla rağmen Boşnak halkının en derin yarası olarak hafızalardaki yerini koruyor.
Potoçari'de gözyaşları ve dualarla anma
Soykırımın yıldönümünde kurban yakınları, sevdiklerini kaybettikleri Potoçari Anıt Mezarlığı’nı ziyaret ederek dua etti ve gözyaşı döktü. Her yıl olduğu gibi bu yıl da binlerce kişi, mezarlığa akın etti.
8 binden fazla insan katledildi
11 Temmuz 1995’te, BM tarafından güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa, Ratko Mladiç komutasındaki Sırp birliklerince ele geçirildi. BM’nin Hollandalı askerlerine sığınan Boşnak siviller, Sırplar’a teslim edildi. Ardından 8 bin 372 Boşnak erkek, ormanlık alanlarda, depolarda ve fabrikalarda sistematik biçimde katledildi.
Hâlâ bulunamayan cenazeler
30 yıl geçmesine rağmen, hâlâ binin üzerinde kurbanın cenazesine ulaşılamamış olması, yaşanan vahşetin boyutunu gözler önüne seriyor. Kurbanların büyük kısmı toplu mezarlara gömüldü ve yıllar içinde yapılan kazılarda parçalanmış bedenlere ulaşıldı.
Avrupa'nın en büyük insanlık suçu
Srebrenitsa soykırımı, İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa’da yaşanan en büyük insanlık suçu olarak tarihe geçti. Uluslararası mahkemelerce soykırım suçu olarak kabul edilen katliam, halen adalet arayışı ve hafıza mücadelesi ile gündemdeki yerini koruyor.