2025 yılında yürürlüğe girecek yeni düzenlemelerle, bazı bölgelerde emlak vergisinin temelini oluşturan arsa rayiç bedelleri ciddi oranda artırıldı. Yapılan bu güncellemelerle birlikte bazı bölgelerdeki rayiç bedel artışı 10 ila 15 katına ulaştı. Yeni oranlar, özellikle kent merkezlerinde ve değerli semtlerde ciddi bir vergi yükü doğuracak.
"Vergi oranları yıllardır sembolikti"
Gayrimenkul uzmanı Şerif Varlı, Türkiye’deki emlak vergilerinin uzun süredir düşük seviyelerde olduğunu belirtti. ABD örneğini veren Varlı, “Amerika’da toplanan verginin yüzde 38’i emlak vergilerinden geliyor. Türkiye’de ise toplanan toplam verginin yüzde 1’inden azı emlak vergisinden” dedi. Varlı’ya göre, bu artış Türkiye’nin emlak vergisini gerçek piyasa değerine yaklaştırma çabası olabilir.
Vatandaş Dava Açabilir mi?
Rayiç bedel artışına karşı vatandaşların dava açma hakkı bulunuyor. Ancak bu hukuki mücadelenin etkisi sınırlı. Uzmanlar, dava açmanın bireysel çözüm sağlayabileceğini ancak toplu bir sonuç doğurmayacağını belirtiyor.
“Mahkeme iptal kararı verse bile bu sadece davayı açan kişinin mülkünü etkiler. Sokaktaki diğer mülk sahipleri bu karardan faydalanamaz” açıklaması yapıldı.
Ne Yapmalı?
Uzmanlara göre, rayiç bedel artışı sonrası ortaya çıkacak yüksek emlak vergisine karşı bireysel dava hakkı kullanılabilir. Ancak vatandaşların bu sürece hazırlıklı olması ve uzman danışmanlık alması öneriliyor.