İstanbul
Parçalı az bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
44,2274 %0.02
51,2350 %0.3
7.114,90 % 0,03
74.716,00 %0.462
Muhalif. EKONOMİ Ziraat Bankası'nın 171 milyonluk reklam bütçesi hangi medyaya gitti

Ziraat Bankası'nın 171 milyonluk reklam bütçesi hangi medyaya gitti

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Atila Sertel, Ziraat Bankası’nın son üç yıllık reklam harcaması olan 171 milyon 945 bin TL'nin tamamının, hükümete yakın medya kuruluşlarına gittiğini öne sürdü.

Okunma Süresi: 3 dk

CHP İzmir Milletvekili Sertel, Ziraat Bankası'nın reklam harcamalarıyla yazılı bir açıklama yaptı. Bankanın son üç yıllık reklam harcamasının 171 milyon 945 bin TL olduğunu söyleyen Sertel, "Bu bütçenin tamamı, AKP iktidarına ve onun küçük ortağı MHP’ye yakın gazete ve televizyonlara ayrılmış. Bir kamu bankası olan Ziraat Bankası’nın bu devasa bütçesinden, gerçek anlamda gazetecilik yapan gazete ve televizyonlar yararlandırılmamış” değerlendirmesini yaptı.

Ziraat Bankası’nı KİT komisyonunda denetlediklerini ve hangi medya kuruluşlarına ne miktarda ilan verildiğini sorduklarını hatırlatan Sertel, açıklamasında şunları kaydetti:

"2018’de 58 milyon 162 bin lirası televizyonlara, 7 milyon 174 bin lira da gazetelere olmak üzere toplamda 65 milyon 337 bin lira reklam verilmiş. 2019’da 40 milyon 303 bin lira televizyonlara, 13 milyon 102 bin lira da gazetelere olmak üzere 53 milyon 404 bin lira reklam verilmiş. 2020’de ise 42 milyon 55 bin lira televizyonlara, 11 milyon 149 bin lira gazete ve dergilere olmak üzere 53 milyon 204 bin lira reklam verilmiş. Bu ilan ve reklamların hangi kurum ve kuruluşlara hangi kriterlere göre verildiğini de sormuştum. Medya kuruluşlarını açıklamamışlar ancak bütçenin tiraja ve izlenirliğe göre verildiğini söylemişler. Bu külliyen yalan. Ölçüleri ne tiraj ne de izlenirlik. Onların tek ölçüleri yukarıdan gelen talimatlar.”

"MHP'NİN YAYIN ORGANLARI BİRİNCİ SIRADA"

Kamu bankalarından neredeyse hiç izlenmeyen ama MHP’ye yakın olan BengüTürk en fazla reklamı alırken yine MHP’ye yakınlığıyla bilinen Türkgün Gazetesi en fazla ilanı almış. Öte yandan çok izlenen Habertürk’e, BengüTürk’ün 50’de 1’i oranında, NTV’ye BengüTürk’ün 15’te biri oranında reklam verildiğini görüyoruz. Fakat reyting rekorları kıran FOX TV, Halk TV, KRT, Tele 1, TV 5 gibi kanallar, Ziraat Bankası ve diğer kamu bankalarından hiç reklam alamamış. Hani izlenirliğe göre reklam veriyordunuz? Çok izlenmesine rağmen hükümete haklı eleştiriler getiren bu televizyonlara bir kuruş reklam verilmemiş. Reklamları tamamen yandaş, izlenmeyen televizyonlara, okunmayan gazetelere vermişler. BengüTürk’e 600 bin 19 saniye reklam verirken Habertürk’e siz nasıl 2 bin 260 saniye reklam veriyorsunuz? Yine iktidarın borazanlığını yapan Akit TV’ye 151 bin 578 saniye reklam verilmiş. Akit TV’ye verilen reklam da BengüTürk’e verilen reklamın dörtte biri oranında. Bu adaletsizliği AKP iktidarı yapıyor ve bu işten MHP kazançlı çıkıyor.

“Emlakbank da tıpkı diğer kamu bankaları gibi reklam bütçesi kullanmış. 12 milyon 500 bin liralık reklam bütçesi olan Emlakbank’ın bu bütçesinden, gazetecilik yapanlar yine yararlanamamış. Bu bütçenin tamamı, Turkuvaz, Demirören, Doğuş, Acun Medya, TRT, Türkmedya, Mepa, Albayrak, Akit, İhlas ve 3N Medya gibi iktidara yakın kuruluşlara kullanmışlar. Ama çok izlenen FOX’a, Tele 1’e, Halk TV’ye, KRT’ye, TV 5’e, Birgün, Korkusuz, Evrensel, Karar, Cumhuriyet, Milli Gazete, Sözcü, Yeniçağ ve Yeni Asya gibi gazetelere bütçe ayrılmamış. Kamu bankaları halkın bankasıdır. Yandaş medyaya peşkeş çekilmek için kurulmamışlardır. Yandaşlara dağıttıkları her kuruş halkın parasıdır. O nedenle Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Emlakbank’ı adaletli davranmaya davet ediyorum.”

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız