İstanbul
Parçalı bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
45,1930 %0.16
52,9622 %0.22
6.742,80 % 2,30
76.162,04 %-1.827
Muhalif. EKONOMİ TÜRK-İŞ Nisan 2026 verilerini açıkladı: Açlık sınırı 35 bin TL sınırına dayandı

TÜRK-İŞ Nisan 2026 verilerini açıkladı: Açlık sınırı 35 bin TL sınırına dayandı

TÜRK-İŞ’e göre açlık sınırı 34.586 TL’ye, yoksulluk sınırı 112.660 TL’ye yükseldi. Dört aylık mutfak enflasyonu yüzde 14,74 oldu.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

TÜRK-İŞ tarafından açıklanan nisan ayı verilerine göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması, yani açlık sınırı, 34 bin 586 TL olarak hesaplandı.

Mart ayında 32 bin 792 TL olan açlık sınırı, nisan ayında yaklaşık 1.794 TL artarak 35 bin TL seviyesine yaklaşmış oldu.

Yoksulluk sınırı 113 bin TL’ye dayandı

Gıda harcamasının yanı sıra barınma, ulaşım, eğitim, sağlık ve giyim gibi temel ihtiyaçları da kapsayan yoksulluk sınırı ise 112 bin 660 TL olarak belirlendi.

Aynı araştırmada, bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti de 44 bin 802 TL’ye yükseldi.

Dört aylık mutfak enflasyonu yüzde 14,74

TÜRK-İŞ verilerine göre nisan ayında mutfak enflasyonu aylık bazda yüzde 5,47 olarak gerçekleşti. Yılın ilk dört ayında birikimli artış oranı ise yüzde 14,74 oldu.

Son 12 aylık mutfak enflasyonu yüzde 43,90 olurken, yıllık ortalama artış yüzde 40 seviyesinde hesaplandı.

Asgari ücretle geçim açığı büyüyor

Açıklamada, özellikle asgari ücretle geçinen çalışanların gelirlerinin temel ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kaldığı vurgulandı.

Bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ile asgari ücret arasındaki farkın 16 bin 726 TL’ye ulaştığı belirtildi. Nisan ayında bu farkın bir önceki aya göre 2.217 TL arttığı ifade edildi.

Gıda fiyatlarında dikkat çeken değişimler

Nisan ayında ekmek fiyatlarında belirgin artış yaşandı. Ankara’da 200 gram ekmek yüzde 14,50 zamlanarak 17,50 TL oldu.

Temel yağ ürünlerinde de artış görülürken, özellikle ayçiçek yağı ve margarin fiyatları öne çıktı. Et fiyatlarında sınırlı düşüş yaşanırken, balıkta sezon etkisiyle artış görüldü. Tavuk eti ve yumurta fiyatlarında ise gerileme kaydedildi.

Meyve-sebze grubunda ise dalgalı bir tablo oluştu; meyve fiyatları yükselirken sebze fiyatlarında düşüş gözlendi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız