İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5331 %0.06
49,6506 %-0.02
5.761,49 % 0,15
91.968,40 %-1.468
Ara
Muhalif. EKONOMİ Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi 2026’da başlıyor: Maaşlardan yüzde 3 kesinti yapılacak

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi 2026’da başlıyor: Maaşlardan yüzde 3 kesinti yapılacak

OVP’ye göre 2026 ikinci çeyreğinde devreye girecek TES kapsamında çalışanların maaşından her ay yüzde 3 kesinti yapılacak.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 1 dk

2026-2028 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program (OVP), Resmi Gazete’de yayımlandı. Programda enflasyon, istihdam ve büyüme hedeflerinin yanı sıra, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) dikkat çekti.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi 2026’da devreye giriyor

Hazırlanan düzenlemeye göre TES, 2026 yılının ikinci çeyreğinde hayata geçirilecek. Çalışanların maaşlarından her ay yüzde 3 oranında zorunlu kesinti yapılacak. Aynı oranda işveren katkısı da sisteme dahil edilecek. Toplanan tutara ayrıca yüzde 30 oranında devlet katkısı eklenecek.

Sistem nasıl işleyecek?

Tamamen Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) bağımsız işleyecek olan TES’te, çalışanların birikimlerini kullanabilmeleri için en az 10 yıl sistemde kalmaları gerekecek. Emeklilik hakkı için ise kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı aranacak.

BES’ten farkı ne?

Mevcut Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) gönüllü katılıma dayanırken, TES ile çalışanlar için zorunlu bir birikim modeli devreye girecek. Böylece uzun vadeli tasarrufların artırılması ve emeklilik döneminde ek gelir sağlanması hedefleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *