İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8168 %0.03
50,2521 %0.18
6.076,12 % 1,74
89.214,00 %1.198
Ara
Muhalif. EKONOMİ Kırmızı et fiyatları uçtu: Kuşbaşı 1.000 TL’ye dayandı, 1 kalem pirzola 400 TL oldu

Kırmızı et fiyatları uçtu: Kuşbaşı 1.000 TL’ye dayandı, 1 kalem pirzola 400 TL oldu

Şap hastalığı ve artan maliyetler kırmızı et fiyatlarını bir ayda yüzde 35’e kadar yükseltti. Kuşbaşı 1.000 TL sınırına yaklaştı.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye’de kırmızı et fiyatları, son bir ayda yaşanan sert artışla birlikte mutfakların en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. İstanbul’daki market ve kasap reyonlarında kuşbaşının kilogram fiyatı 1.000 TL sınırına dayanırken, lüks et grubunda yer alan bonfile 2.300 TL’ye kadar yükseldi.

Şap hastalığı ve üretim kaybı etkili

Nefes Gazetesi’nin haberine göre Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), fiyatlardaki ani yükselişin en önemli nedenlerinden biri olarak ülke genelinde yayılan şap hastalığını gösteriyor. Hastalık nedeniyle besi hayvanlarında yaklaşık yüzde 30, süt sığırlarında ise yüzde 20 oranında kayıp yaşandığı tahmin ediliyor.

İthalat hamlelerine rağmen, yerli üretimde yaşanan bu kayıpların arzı daralttığı ve bunun da etiketlere zam olarak yansıdığı belirtiliyor.

Bir ayda yüzde 35’e varan zam

25 Kasım – 20 Aralık tarihleri arasındaki fiyat değişimleri, artışın boyutunu net şekilde ortaya koydu:

  • Yağsız kıyma: 700 TL’den 900 TL’ye çıktı (%29 artış)
  • Kuşbaşı: 780 TL’den 990 TL’ye yükseldi (%27 artış)
  • Biftek: 900 TL’den 1.200 TL’ye çıktı (%33 artış)
  • Bonfile: 1.700 TL’den 2.300 TL’ye yükseldi (%35 artış)

Pirzola 400 TL’ye satılıyor

Artan fiyatlar özellikle pirzolada dikkat çekiyor. Kilogram fiyatı 1.600 TL seviyesine çıkan pirzolada, paket içerisindeki tek bir pirzolanın fiyatı yaklaşık 400 TL olarak etiketleniyor.

Uzmanlar, üretimdeki kayıplar ve maliyet baskısı devam ettiği sürece kırmızı et fiyatlarında kısa vadede düşüş beklenmediğini ifade ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *