İstanbul
Açık
26°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
47,5574 %0.18
54,8602 %0.06
6.175,37 % -1,31
63.069,99 %-1.3
Muhalif. EKONOMİ Gıdada temmuz ayının zam şampiyonları belli oldu: Sivri biber ve kuru soğan zirvede

Gıdada temmuz ayının zam şampiyonları belli oldu: Sivri biber ve kuru soğan zirvede

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, temmuz ayına ilişkin üretici ve market fiyatları ile girdi maliyetlerindeki değişimleri açıkladı. Temmuzda markette fiyatı en çok artan ürün yüzde 86,2 ile sivri biber olurken, üretici ile market arasındaki fiyat farkında yüzde 461,2 ile havuç ilk sırada yer aldı.

Gıdada temmuz ayının zam şampiyonları belli oldu: Sivri biber ve kuru soğan zirvede
KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, temmuz ayında üretici ve market fiyatları arasındaki makasın korunmaya devam ettiğini belirterek tarımsal ürünlerdeki fiyat hareketliliklerini değerlendirdi. Temmuz ayında takibe alınan 39 market ürününün 19'unda fiyat artışı kaydedilirken, 20 üründe ise fiyat düşüşü gözlendi.

Markette rekor sivri biberde, karpuz ise ucuzladı

Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 86,2 ile sivri biber oldu. Sivri biberdeki fiyat artışını yüzde 53,3 ile kuru soğan, yüzde 23,4 ile mısırözü yağı, yüzde 22,8 ile kuru üzüm ve yüzde 15,5 ile patates izledi. Buna karşılık markette fiyatı en çok gerileyen ürün yüzde 49'luk düşüşle karpuz oldu. Karpuzdaki ucuzlamayı yüzde 39,6 ile yeşil fasulye, yüzde 30,2 ile kiraz, yüzde 28,6 ile havuç ve yüzde 23,5 ile tavuk eti takip etti.

Havuç tarladan markete 5,6 kat pahalanıyor

Üretici ile market arasındaki fiyat farkının en yüksek olduğu ürün yüzde 461,2 ile havuç olarak kayıtlara geçti. Havucu yüzde 444,4 ile elma, yüzde 236,6 ile yeşil mercimek, yüzde 231,6 ile kabak ve yüzde 219,5 ile maydanoz izledi.

Bu oranlarla birlikte havuç markette üretici fiyatının 5,6 katına, elma 5,4 katına, yeşil mercimek 3,4 katına, kabak ise 3,3 katına satıldı. Tarlada 11 lira olan havuç markette 61,73 liraya, 18,75 lira olan elma 102,07 liraya, 24,21 lira olan yeşil mercimek 81,50 liraya, 17,64 lira olan kabak 58,49 liraya ve 6,82 lira olan maydanoz 21,79 liraya ulaştı.

Üreticide en çok soğan zamlandı, havuç geriledi

Temmuz ayında üretici fiyatlarında incelenen 31 ürünün 8'inde fiyat artışı yaşanırken, 16 üründe düşüş görüldü, 7 üründe ise fiyatlar sabit kaldı. Üretici düzeyinde en büyük fiyat artışı yüzde 52,9 ile kuru soğanda yaşanırken, en fazla fiyat düşüşü yüzde 51,1 ile havuçta gerçekleşti.

Fiyat dalgalanmalarının arkasındaki arz-talep dengesi

Fiyatlardaki değişimin nedenlerini aktaran TZOB Başkanı Bayraktar, Çukurova Bölgesi'nde yazlık kuru soğan hasadının tamamlanması ve İç Anadolu'da erkenci çeşitlerin henüz yeni başlaması nedeniyle piyasada arz daralması yaşandığını, bu durumun üretici fiyatlarını yükselttiğini bildirdi.

Kıyı kesimlerde sera üretiminin sona ermesiyle sivri biber ve domateste, sezon sonuna yaklaşılmasıyla da çilekte arzın azaldığına dikkat çekildi. İlkbahar yağışlarının patateste bozulmalara yol açarak arza darbe vurması da fiyatları yukarı çeken bir diğer unsur oldu. Öte yandan yayla üretiminin devreye girmesiyle kabak, salatalık ve patlıcanda arzın artması, mevsimsel olarak talep zayıflığı yaşayan havuç, yeşil mercimek ve karpuzda fiyatların gerilemesine yol açtı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız