İstanbul
Az bulutlu
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
45,9165 %-0.1
53,5748 %0.07
6.687,67 % 0,85
73.621,99 %-0.026
Muhalif. DÜNYA Washington ve Havana arasında Guantanamo mesaisi: Sınır güvenliği için sıra dışı toplantı

Washington ve Havana arasında Guantanamo mesaisi: Sınır güvenliği için sıra dışı toplantı

Küba Devrimci Silahlı Kuvvetleri Bakanlığı, ABD Güney Saha Komutanlığı'ndan üst düzey askeri yetkililerle Guantanamo Körfezi Deniz Üssü sınır hattında kritik bir güvenlik toplantısı gerçekleştirildiğini duyurdu. ABD kanadından gelen "Kıyılarımıza yakın düşman unsurlar var" uyarıları ve CIA Direktörü'nün adaya yaptığı ziyaretin hemen ardından gerçekleşen bu sıra dışı zirvede, askeri yerleşkenin sınır güvenliği ele alındı.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Küba Devrimci Silahlı Kuvvetleri Bakanlığı (MINFAR) tarafından yapılan resmi açıklamada, Küba topraklarında yer alan Guantanamo Körfezi Deniz Üssü sınır hattında, ABD Güney Saha Komutanlığı'ndan üst düzey yetkililerle tarafların karşılıklı mutabakatı çerçevesinde kritik bir görüşme gerçekleştirildiği ifade edildi. Askeri yerleşkenin sınır güvenliğine ilişkin operasyonel konuların detaylı şekilde ele alındığı toplantı, her iki tarafça da olumlu olarak değerlendirildi. İki askeri komutanlık arasındaki diplomatik ve askeri iletişimin kesintisiz sürdürülmesi konusunda tam mutabakata varıldı.

Guantanamo sınırında sıra dışı zirve

Küba yerel basınında geniş yer bulan haberlere göre, iki ülkeyi karşı karşıya getiren güvenlik kaygılarının masaya yatırıldığı bu olağanüstü toplantıda Küba heyetine Genelkurmay Başkanı Roberto Legra Sotolongo başkanlık etti. Görüşmenin, son dönemde iki ülke arasında tırmanan karşılıklı istihbarat ve askeri konuşlanma iddialarının ardından gelmesi diplomatik çevrelerde stratejik bir hamle olarak yorumlandı.

Pentagon ve CIA'in 'Küba' mesaisi

Söz konusu askeri zirve, Washington yönetiminin Küba'ya yönelik güvenlik endişelerini yüksek sesle dile getirdiği bir döneme denk geldi. ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, 12 Mayıs'ta Kongre'de yaptığı konuşmada doğrudan Küba'yı işaret ederek, "Uzun zamandır, yabancı bir düşmanın kıyılarımıza bu kadar yakın bir konumu kullanmasının son derece sorunlu olduğundan endişe duyuyoruz" ifadelerini kullanmıştı. Bu uyarının hemen ardından, 14 Mayıs'ta Küba'ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren CIA Direktörü John Ratcliffe, Küba İçişleri Bakanlığı temsilcileriyle bölgesel ve uluslararası güvenlik başlıklarını içeren kritik temaslarda bulunmuştu.

"Küba, ABD için hiçbir zaman bir tehdit olmadı"

ABD'den gelen düşman unsurların adayı üs olarak kullandığı yönündeki iddialara Küba diplomasisinden sert yalanlama geldi. Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, Prensa Latina ajansına verdiği özel demeçte, Washington'ın iddialarını kesin bir dille reddetti. Rodriguez, Küba'nın ABD için "hiçbir zaman ulusal güvenliğe yönelik olağan dışı veya olağanüstü bir tehdit olmadığını ve asla olamayacağını" vurgulayarak, gerilimi tırmandıran açıklamalara tepki gösterdi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız