İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,7640 %-0.07
43,6920 %0.54
4.030,91 % -0,56
103.254,85 %-0.107
Ara
Muhalif. DÜNYA İsviçre'de yıllık enflasyon nisanda yüzde 0'a geriledi

İsviçre'de yıllık enflasyon nisanda yüzde 0'a geriledi

İsviçre'de yıllık enflasyon nisanda yüzde 0'a geriledi. Bu durum, haziranda yeni bir faiz indirimi ihtimalini güçlendirdi.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

İsviçre İstatistik Enstitüsü (FSO), nisan ayına ait enflasyon verilerini yayımladı. Verilere göre, yıllık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), mart ayında yüzde 0,3 iken nisanda yüzde 0'a geriledi. Bu oran, son dört yılın en düşük seviyesi oldu.

Piyasa beklentisi enflasyonun yüzde 0,2'ye düşeceği yönündeydi ancak gerçekleşen oran daha düşük çıktı. Aylık bazda ise TÜFE'de herhangi bir değişim yaşanmadı.

Çekirdek Enflasyon ve Fiyat Hareketleri

Oteller ve tatil konaklama fiyatlarındaki düşüş, giyim ve sebze fiyatlarındaki artışı dengeledi. Çekirdek enflasyon ise nisanda yüzde 0,6 olarak kaydedildi. Bu oran, gıda ve enerji gibi oynak kalemler dışarıda bırakılarak hesaplanıyor.

SNB'den Faiz İndirimi Beklentisi

Ekonomistler, bu beklenmedik yavaşlamanın ardından İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) haziran ayındaki toplantısında faiz indirimi yapma ihtimalinin arttığını belirtti. Özellikle düşük enerji fiyatları ve İsviçre frangının güçlü duruşu, enflasyon üzerinde baskı oluşturuyor.

SNB, son olarak 20 Mart'ta politika faizini 25 baz puan indirerek ekonomiye destek vermişti. Böylece Mart 2024'ten bu yana beşinci kez faiz indirimine giden SNB, gelişmiş ülkeler arasında bu adımı atan ilk merkez bankası olmuştu.

Yeni Faiz Adımı Haziran’da Gelebilir

SNB Başkanı Martin Schlegel, fiyat istikrarını korumak adına gerekirse faizleri yeniden negatif bölgeye çekebileceklerini ifade etmişti. Bankanın 19 Haziran’daki toplantısında politika faizini yüzde 0’a indirmesi bekleniyor.

İsviçre, nisan itibarıyla yüzde 0 yıllık enflasyon oranıyla büyük ekonomiler arasında en düşük enflasyon oranına sahip ülkelerden biri konumuna geldi. SNB, fiyat istikrarı için enflasyonun yüzde 0 ile 2 arasında seyretmesini hedefliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *