İstanbul
Az bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
48,6835 %0.05
55,9822 %0.27
6.754,91 %1.28
76.494,00 %1.22
Muhalif. DÜNYA Dünyanın su rezervleri alarm veriyor: Gezegenin yedek akçesi tükeniyor

Dünyanın su rezervleri alarm veriyor: Gezegenin yedek akçesi tükeniyor

Birleşmiş Milletler tarafından paylaşılan yeni rapor, küresel su döngüsünün bozulduğunu ve tatlı su kaynaklarının kritik bir eşiğe sürüklendiğini gözler önüne serdi.

Dünyanın su rezervleri alarm veriyor: Gezegenin yedek akçesi tükeniyor
KAYNAK: DHA
Okunma Süresi: 2 dk

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından hazırlanan Küresel Su Kaynaklarının Durumu Raporu, gezegenin hayati su rezervlerinin son on yıldır sürekli bir düşüş eğiliminde olduğunu ortaya koydu. İsviçre merkezli olarak yayımlanan veriler, küresel su döngüsünün aşırı kuraklık ve ani seller arasında gidip gelerek dengesini tamamen yitirdiğini gösteriyor. Özellikle 2025 yılı, son 35 yılın en düşük nehir debilerinin kaydedildiği dönemlerden biri olarak kayıtlara geçerken, yer altı su kuyularının büyük bir kısmının tarihsel ortalamaların altına düştüğü belirtildi.

Buzullardaki erime rekor seviyede

Raporda dikkat çeken en çarpıcı verilerden biri, buzullardaki kütle kaybının ulaştığı ürkütücü boyut oldu. 2023 ile 2025 yılları arasında toplam bin 400 gigaton buzul suyunun eridiği tespit edildi. Bu miktar, dünya genelinde bir yıl içinde tüketilen toplam tatlı suyun yaklaşık üçte birine denk geliyor. Uzmanlar, bu durumun gezegenin su güvenliği üzerinde yarattığı baskının her geçen gün arttığı konusunda uyarıyor.

Gezegenin tasarruf hesabı boşalıyor

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, yer altı suları ve buzulların aslında gezegenin zor zamanlar için sakladığı bir tasarruf hesabı olduğunu belirterek, bu kaynakların hızla tüketilmesinin büyük bir risk oluşturduğunu ifade etti. Saulo, artık tek bir kuraklık döneminin bile doğrudan bir su krizine dönüşebildiğini vurguladı. Ayrıca, El Nino hava olayının etkisiyle bazı bölgelerde şiddetli kuraklık yaşanırken, diğer bölgelerde yıkıcı sel felaketlerinin yaşanma riskinin daha da artacağı öngörülüyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız