İstanbul
Kapalı
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
48,6276 %0.20
56,2634 %-0.13
6.774,03 %-0.16
77.798,16 %0.63
Muhalif. DÜNYA Boris Johnson'ın ayrılmasından 15 dakika sonra tren İHA saldırısına uğradı

Boris Johnson'ın ayrılmasından 15 dakika sonra tren İHA saldırısına uğradı

Boris Johnson ve Avrupalı güvenlik yetkililerinin geçtiği istasyondan ayrılmasından kısa süre sonra bir tren Rus İHA'sının hedefi oldu.

Boris Johnson'ın ayrılmasından 15 dakika sonra tren İHA saldırısına uğradı
KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Rusya'ya ait olduğu belirtilen bir insansız hava aracı (İHA), eski Britanya Başbakanı Boris Johnson ve üst düzey Avrupalı güvenlik yetkililerinin geçişinden kısa süre sonra Ukrayna-Polonya sınırı yakınındaki bir treni vurdu.

Ukraynalı yetkililer, Yahodyn istasyonunda trenin lokomotifini hedef alan saldırıda can kaybı yaşanmadığını ve tüm yolcuların tahliye edildiğini açıkladı.

Johnson ile aralarında Britanya Başbakanı'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı ve dünyaca ünlü barış müzakerecisi Jonathan Powell'ın da bulunduğu Avrupalı ulusal güvenlik danışmanları, Kiev'de düzenlenen bir konferanstan dönerken aynı hattı farklı bir trenle kullanmıştı.

Avrupalı yetkililer YES konferansından dönüyordu

Boris Johnson ve diğer üst düzey Avrupalı güvenlik danışmanları; siyasiler, iş dünyası temsilcileri, güvenlik uzmanları ve medya mensuplarının katılımıyla Kiev'de düzenlenen yıllık Yalta Avrupa Stratejisi (YES) konferansından dönüyordu.

Rusya, saldırıda Ukrayna'nın batısındaki "demiryolu altyapısını" hedef aldığını öne sürdü. Ukrayna devlet demiryolu şirketi Ukrzaliznytsia ise İHA'nın hedefinin diplomatik tren olma ihtimalinin son derece yüksek olduğunu belirtti.

Tren saldırıdan 15 dakika önce istasyondan ayrıldı

Ukrzaliznytsia, trenin "sürekli Rus saldırısı tehditleri nedeniyle yapılan tarife değişikliği doğrultusunda istasyondan beklenenden daha erken ayrıldığını" bildirdi.

Şirket ayrıca vurulan trende bulunan yolcular için tahliye emrinin, Rus jet motorlu İHA saldırısından "sadece 15 dakika önce" verildiğini açıkladı.

Saldırı sırasında Yahodyn istasyonundaki başka bir trende bulunan eski CIA Direktörü David Petraeus, olayı "dehşet verici" olarak nitelendirdi.

New York Times'a verdiği röportajda Petraeus, "Bu, Ukraynalı sivilleri terörize etmeye çalışan vahşi bir liderin eylemidir" dedi.

Boris Johnson'dan Putin'e tepki

Boris Johnson, X platformunda yaptığı paylaşımda saldırıya tepki gösterdi.

"Putin’i bu sabah Polonya sınırında duran bir Ukrayna lokomotifini havaya uçurmaya iten sapkın mantığın ne olduğunu bilmiyorum."

Johnson, saldırının "Ukraynalıların her gün maruz kaldığı rastgele ve mantıksız saldırılardan biri" olduğunu belirterek Kiev'in müttefiklerini acilen ihtiyaç duyulan hava savunma sistemlerini sağlamaya çağırdı.

Ukrayna'dan Rusya'ya yaptırım çağrısı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Yahodyn'deki saldırıların Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in terörünün doğrudan AB ve NATO kapılarını çalması anlamına geldiğini söyledi.

Sybiha, Moskova'ya yönelik yaptırımların artırılması çağrısında bulunarak şu ifadeleri kullandı:

"Putin, barbarlığının savaşın maliyetini kendisi için kabul edilemez bir seviyeye çıkaracak kararlı adımlarla karşılanacağını anlamalıdır. Onu durdurmanın tek yolu budur."

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız