İstanbul
Açık
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
46,2785 %0.02
53,7685 %0.37
6.405,85 % 2,05
65.812,46 %2.406
Muhalif. DÜNYA ABD ile İran arasında tarihi barış anlaşması: Hürmüz Boğazı yeniden açılıyor

ABD ile İran arasında tarihi barış anlaşması: Hürmüz Boğazı yeniden açılıyor

ABD ve İran arasında varılan barış anlaşması dünya liderleri tarafından memnuniyetle karşılandı. Anlaşma 19 Haziran’da İsviçre’de imzalanacak.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, ABD ile İran İslam Cumhuriyeti arasında bir barış anlaşmasına varıldığını duyurdu. Açıklamada, sürecin Katar, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın arabuluculuğuyla yürütüldüğü belirtildi.

Şerif, anlaşmanın yalnızca iki ülke arasındaki çatışmayı değil, bölgesel düzeyde birçok cephedeki askeri hareketliliği de sonlandırmayı hedeflediğini ifade etti. Resmî imza töreninin 19 Haziran Cuma günü İsviçre’de yapılacağı açıklandı.

Trump: Hürmüz Boğazı açılıyor

ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı açıklamada Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılmasını ve ABD Donanması ablukasının kaldırılmasını onayladığını belirtti.

Trump, “Dünyanın gemileri, motorlarınızı çalıştırın. Petrol aksın.” ifadelerini kullanarak anlaşmayı duyurdu.

İran ve ABD’den karşılıklı doğrulama

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, anlaşmanın sağlandığını doğrulayarak mutabakatın İsviçre’de imzalanacağını açıkladı. İran devlet televizyonu ise süreci “direnişin diplomatik sonucu” olarak nitelendirdi.

Türkiye ve bölge ülkelerinden destek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek sürecin kalıcı barış açısından önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Fidan, Türkiye’nin sürece başından beri destek verdiğini ve bölgesel istikrar için çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

Katar ve Suudi Arabistan da arabuluculuk sürecine katkılarından dolayı teşekkür edilen ülkeler arasında yer aldı.

İngiltere ve Katar’dan olumlu açıklama

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, anlaşmadan memnuniyet duyduklarını belirterek Hürmüz Boğazı’nın açık kalmasının küresel ekonomi için kritik olduğunu söyledi.

Katar ise anlaşmayı bölgesel barış ve ekonomik istikrar açısından önemli bir adım olarak değerlendirdi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız