İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5212 %0.04
49,5823 %-0.03
5.787,95 % 0,61
90.591,58 %-2.426
Ara
Muhalif. DÜNYA 28 yıl önce kaybolan kişinin cansız bedeni, buzul altında bozulmamış şekilde bulundu

28 yıl önce kaybolan kişinin cansız bedeni, buzul altında bozulmamış şekilde bulundu

Pakistan’ın Kohistan bölgesinde, 28 yıl önce kaybolan bir kişiye ait ceset, bir buzulun erimesiyle gün yüzüne çıktı. Yerel bir çoban tarafından bulunan cesedin neredeyse hiç bozulmamış olması görenleri şaşırttı.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Olay, ülkenin kuzeydoğusundaki dağlık Kohistan bölgesinde meydana geldi. Bölgede hayvan otlatan çoban Omar Khan, “Lady Vadisi” olarak bilinen noktada, buzulların altında donmuş halde bir ceset fark etti. Cesedin üzerindeki kıyafetlerin büyük ölçüde sağlam kaldığı, bedenin de zamanla bozulmadığı görüldü.

Çoban Khan, yerel basına yaptığı açıklamada, “Ceset tamamen sağlamdı. Elbiseleri bile parçalanmamıştı. Önce korktum ama sonra hemen yetkililere haber verdim" dedi.

Olay yerine gelen polis ekipleri, cesedin yanında bulunan kimlik kartı sayesinde kişinin adının Naseeruddin olduğunu tespit etti. Yapılan ilk incelemelere göre, Naseeruddin’in 1997 yılında yaşanan yoğun kar fırtınasında kaybolduğu anlaşıldı. O tarihten bu yana kendisinden haber alınamıyordu.

Kohistan Emniyet yetkilileri, aile bireylerine ulaşıldığını ve kimliğin doğrulandığını belirtti. Olayla ilgili açıklama yapan yetkililer, “Buzulda yıllardır kalan beden, neredeyse hiç çürümemiş. Bu, coğrafyanın sert doğa koşulları nedeniyle mümkün olmuş olabilir" ifadelerini kullandı.

Aile fertlerinden kardeşi Kathiruddin, kaybolduğu döneme ilişkin olarak şu bilgileri verdi: “O gün kardeşimle birlikte at sırtında seyahat ediyorduk. Aramızda bir tartışma çıkınca yollarımız ayrıldı. En son bir mağaraya yöneldiğini gördüm, ardından bir daha geri dönmedi. O günden beri kendisini aramadığımız yer kalmadı.”

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Comsats Üniversitesi Çevre Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhammad Bilal, buzul ortamında cesetlerin nasıl korunduğunu şöyle anlattı:

“Bir insan bedeni buzul içine düştüğünde, sıcaklığın aniden düşmesiyle birlikte hızlı bir donma yaşanır. Bu durum çürüme sürecini durdurur. Ayrıca oksijen ve nemin sınırlı olması, vücudun adeta mumyalaşmış gibi korunmasını sağlar.”

Olay, bölgede yaşayanlar arasında büyük yankı uyandırırken, yerel makamlar, buzul bölgelerinde daha önce kaybolan kişilere dair yeni araştırmalar yapılabileceğini açıkladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *