İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5171 %-0.02
49,6234 %-0.14
5.748,37 % -0,08
92.326,85 %-1.225
Ara
Muhalif. BİLİM - TEKNOLOJİ Yeni doğan bebeklerde beyin sağlığı için çığır açan teknoloji

Yeni doğan bebeklerde beyin sağlığı için çığır açan teknoloji

İngiltere’de geliştirilen taşınabilir bir cihaz, yeni doğan bebeklerde beyin aktivitesini beşik başında izleyerek olası hasarları erken dönemde tespit etmeyi amaçlıyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Dr. Flora Faure, küçük siyah bir başlığı deneye katılan bebek Theo’nun başına dikkatle yerleştiriyor. Başlık, yüzücü bonesine veya ragbi oyuncularının koruyucu başlıklarına benziyor ve altıgen çıkıntılarının içinde, Theo’nun beyninin aktivitesini izleyen ileri teknoloji bulunuyor.

Bu cihaz, “Yeni Doğanlarda Fonksiyonel Ultrason ile Optik Görüntülemenin Entegrasyonu” araştırması (Fusion) kapsamında kullanılıyor. Dr. Faure, “Bu, ışık ve ultrasonun birlikte bu şekilde kullanıldığı ilk örnek. Beynin daha kapsamlı bir görüntüsünü elde edebiliyoruz” diyor.

Doğumdan sonraki ilk haftalarda beyin hızla değişiyor ve erken dönemde görülen beyin hasarı ömür boyu süren engellere yol açabiliyor. İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS), doğum sırasında meydana gelen beyin hasarlarını azaltmayı hedefleyen programlar yürütüyor.

Beyin hasarları, epilepsi veya serebral palsi gibi ciddi durumlara yol açabiliyor ve özellikle erken doğan bebeklerde sık görülüyor. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 3 milyon bebek, doğum sırasında yeterli oksijen veya kan akışı alamadığı için Hipoksik-iskemik ensefalopati (HIE) riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Fusion araştırmasında kullanılan cihaz, iki farklı teknolojiyi bir araya getiriyor. Işık sensörleri, beynin yüzeyindeki oksijen değişimlerini izlerken, fonksiyonel ultrason beynin derinlerindeki küçük damarları görüntülemeyi sağlıyor.

Cihazın taşınabilir olması, bebeklerin kendi beşiklerinde düzenli olarak izlenmesine imkan tanıyor. Cambridge merkezli danışman beyin cerrahı Dr. Alexis Joannides, cihazın geleneksel MRI ve CUS taramalarına göre avantajlı olduğunu belirtiyor. MRI taramaları maliyetli ve zaman alıcı; bebekleri gürültülü bir tarayıcıya götürmek, ardışık taramaları neredeyse imkansız hale getiriyor. Oysa beyin ilk haftalarda hızla değişiyor ve düzenli testler büyük önem taşıyor.

Araştırmanın bir diğer yazarı Prof. Topun Austin, Fusion projesinin hem sağlıklı hem de prematüre bebeklerde beyin aktivitesini anlamaya odaklandığını söylüyor. Amaç, beyin hasarına karşı en savunmasız olanları erken aşamada belirlemek.

Deneye katılan Theo’nun annesi Stani Georgieva, “Eşim de ben de bilim insanıyız. Theo, bu anlayışın küçük bir parçası olarak gelecekteki yeniliklerden faydalanacak” diyor.

Cihaz başarılı olursa, NHS genelinde yaygınlaştırılması ve risk altındaki bebeklerin erken tespit edilmesine olanak sağlanması planlanıyor. Dr. Joannides, cihazın 3-5 yıl içinde daha geniş çapta kullanılabilir hale gelmesini umduklarını belirtiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *