İstanbul
Açık
5°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,7190 %0.04
50,2698 %0.11
5.875,73 % -0,56
86.448,89 %-3.749
Ara
Muhalif. BİLİM - TEKNOLOJİ Tavuk etine rakip, daha ucuz fiyatta vegan besin geliyor

Tavuk etine rakip, daha ucuz fiyatta vegan besin geliyor

Çin'deki araştırmacılar tarafından laboratuvar ortamında üretilen bu yeni et türü, maliyet açısından avantajlı, zengin protein içeriğine sahip ve ekolojik sürdürülebilirlik açısından da dikkat çekiyor. Bu özellikleri sayesinde, tavuk etine etkili bir alternatif olarak piyasada yer almayı hedefliyor.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Hayvancılığın çevre üzerindeki ağır yükü ve artan protein ihtiyacı, gıda sektörünü alternatif kaynaklara yöneltiyor. Bu arayışta Çinli bilim insanlarının laboratuvar ortamında geliştirdiği mantar bazlı protein, özellikle tavuk etine çevre dostu ve düşük maliyetli bir seçenek olarak dikkat çekiyor.

Araştırmacılar, Fusarium venenatum adlı mantar türünün genetik yapısını düzenleyerek protein üretim verimini önemli ölçüde artırdı. Elde edilen protein, lifli yapısı ve tadıyla tavuk etine benzer özellikler gösterirken, üretim sürecinde çok daha az kaynak kullanılıyor.

MALİYETİ DÜŞÜRÜYOR 

Yeni yöntem sayesinde mantar proteini, aynı miktarda proteini üretmek için daha az şeker harcıyor ve daha kısa sürede yetiştirilebiliyor. Bu da maliyetleri düşürürken üretimi ölçeklendirmeyi kolaylaştırıyor.

Araştırma sonuçlarına göre bu mantar bazlı protein, geleneksel tavuk üretimine kıyasla yaklaşık yüzde 70 daha az arazi gerektiriyor. Ayrıca su kaynakları üzerindeki baskı ve çevresel kirlilik riski de önemli ölçüde azalıyor.

HAYVANCILIĞA GÜÇLÜ BİR RAKİP 

Uzmanlar, bu tür alternatif proteinlerin, küresel sera gazı emisyonlarında önemli paya sahip olan hayvancılığa güçlü bir alternatif sunduğuna dikkat çekti. Çinli araştırmacılara göre, genetik olarak geliştirilen mantar proteinleri, artan gıda talebini çevreye daha az zarar vererek karşılayabilecek potansiyele sahip.

Not: Bu "mantar eti"nin kendisi vegandır. Ancak gelecekte bu hammadde kullanılarak market rafına girecek son ürünler hazırlanırken, bağlayıcı olarak yumurta akı gibi hayvansal maddeler kullanılıp kullanılmayacağı (bazı eski mikoprotein ürünlerinde olduğu gibi) üreticiye bağlıdır. Fakat keşfedilen bu yeni hammadde özü itibarıyla tamamen mantar kaynaklıdır.

*Kapak fotoğrafı yapay zekayla üretilmiştir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *