İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5276 %0.06
49,6324 %0.06
5.774,96 % 0,38
92.128,19 %-1.023
Ara
Muhalif. BİLİM - TEKNOLOJİ İnsan gibi tat alabilen yapay dil geliştirildi

İnsan gibi tat alabilen yapay dil geliştirildi

Çinli bilim insanları, grafen oksit zarlar kullanarak tatları ayırt edebilen ve bilgiyi hafızasında saklayabilen yapay bir dil geliştirdi. Teknolojinin, sağlık, gıda güvenliği ve çevresel izleme gibi birçok alanda çığır açması bekleniyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Çin Ulusal Nanobilim ve Teknoloji Merkezi’nde görev yapan Kimya Profesörü Yong Yan ve ekibi, tatları algılayabilen, ayırt edebilen ve hafızasında saklayabilen yapay bir dil geliştirdi. Grafen oksit zarlarla tasarlanan sistem, tat iyonlarını filtreleyerek hem algılama hem de veri işleme sürecini sıvı ortamda gerçekleştirebiliyor.

Profesör Yan, sistemin laboratuvar ekipmanlarına entegre edilerek sıvı numunelerin kimyasal analizinde kullanılabileceğini, ayrıca beynin öğrenme sürecini taklit eden “nöromorfik bilişim” alanında önemli bir adım olduğunu söyledi.

Yapay dil nasıl çalışıyor?

Karbonun ultra ince tabakalarından oluşan grafen oksit zarlar, tat iyonlarının hareketini 500 kat yavaşlatarak cihazın bilgiyi yaklaşık 140 saniye boyunca saklamasını sağlıyor. Denemelerde cihaz, tatlı, ekşi, tuzlu ve acı tatları yüzde 72,5 ile yüzde 87,5 doğrulukla ayırt ederken, kahve ve gazlı içecek gibi karmaşık tatlarda bu oran yüzde 96’ya ulaştı.

Geniş kullanım alanı var

Araştırmacılara göre teknoloji, hastalıkların erken teşhisi, ilaç etkilerinin ölçülmesi, tat alma duyusunu kaybeden hastalara destek sağlanması, gıda güvenliği testleri ve içecek üretiminde kalite kontrol gibi birçok alanda kullanılabilecek. Ayrıca su kaynaklarının tat profilleri üzerinden çevresel izleme yapılması da mümkün.

Sistemin henüz pratik kullanıma hazır olmadığını belirten Yan, cihazın boyutunun küçültülmesi, hassasiyetinin artırılması ve enerji tüketiminin azaltılması gerektiğini ifade etti. Araştırma sonuçları, 15 Temmuz’da hakemli bilimsel dergi PNAS’ta yayımlandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *