İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5359 %0.07
49,6539 %0.06
5.778,15 % 0,44
92.077,40 %-1.249
Ara
Muhalif. ARAŞTIRMA Şekersiz içeceklerdeki tatlandırıcılar beyni 1.5 yıl erken yaşlandırıyor

Şekersiz içeceklerdeki tatlandırıcılar beyni 1.5 yıl erken yaşlandırıyor

Araştırmaya göre aspartam ve sakarin gibi yapay tatlandırıcılar, hafıza ve düşünme gücünü zayıflatıp beynin yaşlanmasını hızlandırıyor.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Şekersiz içecek ve tatlılarda kullanılan yapay tatlandırıcıların, beynin yaşlanma sürecini hızlandırabileceği ortaya çıktı. Uzmanlara göre bu maddeleri fazla tüketen kişiler, hafıza ve düşünme gücünde ciddi kayıplar yaşayabiliyor.

Brezilya’dan dikkat çeken araştırma

Brezilya’da 13 bin kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, aspartam ve sakarin gibi tatlandırıcıları en çok tüketenlerin, hafıza ve düşünme becerileri en az tüketenlere göre yüzde 62 daha hızlı geriliyor. Bu durum, beynin yaklaşık 1.5 yıl erken yaşlanmasına denk geliyor. Araştırmayı yöneten Doç. Claudia Kimie Suemoto, “Şekersiz tatlandırıcılar genelde sağlıklı bir alternatif gibi görülüyor ama uzun vadede beyin sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilir” uyarısında bulundu.

Tatlandırıcılar masum değil

Aspartam, sakarin, ksilitol ve eritritol gibi tatlandırıcıların tamamı, bilişsel düşüşle ilişkilendirildi. Yalnızca tagatoz adlı tatlandırıcıda bu bağlantıya rastlanmadı. Özellikle diyabet hastalarında olumsuz etkinin çok daha güçlü olduğu belirtildi.

Orta yaşta risk daha büyük

Araştırmada, 60 yaş üzerindeki kişilerde tatlandırıcı tüketimi ile beyin sağlığı arasındaki bağın belirgin olmadığı, ancak orta yaş grubunda ciddi risk oluşturduğu ortaya konuldu.

Daha önce de uyarılmıştı

Yapay tatlandırıcıların yan etkileri uzun süredir tartışılıyor. Önceki çalışmalar, bu maddelerin tip 2 diyabet ve kalp-damar hastalıkları riskini artırabileceğini göstermişti. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), aspartamı insanlar için “muhtemel kanserojen” olarak sınıflandırıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *