İstanbul
Kapalı
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
48,9888 %0.11
55,7746 %0.02
6.548,17 %-2.86
82.955,30 %-1.96
Muhalif. İngiltere’de antisemitizmle suçlanan eski Bakan Duncan, ”susturulmaya” çalışıldığını söyledi:

İngiltere’de antisemitizmle suçlanan eski Bakan Duncan, ”susturulmaya” çalışıldığını söyledi:

”Antisemitizm suçlaması, haklı olmadığı halde birilerini susturmak ya da onlara zorbalık yapmak için silah olarak kullanılıyorsa bu kabul edilemez bir durumdur ve bana yapmaya çalıştıkları da budur” ”(Gazze’de) Yaklaşık 40 bin kişi öldürüldüğünde ve açıkça insanları yerlerinden etme girişimi olduğunda bu etnik temizliktir. Gazze’yi yaşanmaz hale getirmektir”

İngiltere’de antisemitizmle suçlanan eski Bakan Duncan, ”susturulmaya” çalışıldığını söyledi:
Okunma Süresi: 4 dk

LONDRA (AA) ZUHAL DEMİRCİ İngiltere'de İsrail yanlısı tutum sergileyen milletvekillerine yönelik eleştirilerinin ardından partisi tarafından "antisemitizm" ile suçlanan eski Bakan Alan Duncan, bu şekilde susturulmaya çalışıldığını belirtti.

İngiltere'de 20162019'da Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapan Duncan'ın, nisanda katıldığı LBC radyosunun yayınında, üyesi olduğu Muhafazakar Parti milletvekilleri ile Lordlar Kamarası üyesi Eric Pickles'ı, İsrail yanlısı tutum sergiledikleri gerekçesiyle eleştirmesi, partisinin tepkisine neden oldu.

Konuşmasında, "Gazze'de tam bir felakete dönüşen şeyi destekleyen herhangi bir şey ahlaki açıdan kabul edilemez." ifadesini de kullanan Duncan, İsrail'in sadece şu anda yaptıklarının değil, yıllardır yaptıklarının yanlış olduğunu ve "İsrail savunmasının uluslararası hukuka uymadığını" belirtti.

İsrail'in Muhafazakar Dostları (CFI) adlı parlamento grubunun, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun talimatlarını yerine getirdiğini vurgulayan Duncan, grubun, hükümetin en tepesinde usulsüz şekilde nüfuz sahibi olmaya çalıştığını öne sürdü.

Duncan'ın açıklamalarının ardından Muhafazakar Parti, eski İngiliz Bakan hakkında parti içi disiplin soruşturması başlattı. Alan Duncan, salı günü yaptığı basın açıklamasında, hakkındaki suçlamalardan aklandığını duyurdu.

"Beni susturmaya çalışmak için şikayet uydurdular"

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'yi ziyaret eden ilk Avrupalı bakan olan Duncan, suçlamalardan aklandığını açıkladığı basın toplantısı sonrasında, hakkındaki antisemitizm iddiaları ile Gazze ve Batı Şeria'daki duruma ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Duncan, partisinin resmi şikayet olmamasına rağmen kendisi hakkında soruşturma başlatması kararını "skandal" olarak niteleyerek, "Beni susturmaya çalışmak için kendileri şikayet uydurdular fakat en azından bağımsız kurul yanlış bir şey yapmadığımı, antisemitizm yapmadığımı açıkladı." diye konuştu.

İsrail yanlısı tutum sergileyen vekillere yönelik eleştirilerinin, meşru siyasi yorum olduğunu söyleyen Duncan, partinin iç soruşturma kararının, kendi eksikliklerini, aşırılıklarını ve uygunsuz davrandığı gerçeğini ortaya çıkardığını dile getirdi.

İngiltere'de 27 yıl boyunca milletvekilliği yapan Duncan, antisemitizmin söz konusu olması halinde tepki gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Ancak antisemitizm suçlaması, haklı olmadığı halde birilerini susturmak ya da onlara zorbalık yapmak için silah olarak kullanılıyorsa bu kabul edilemez bir durumdur ve bana yapmaya çalıştıkları da budur. Antisemitizm suçlaması yapıldığında, basının gidip suçlamayı kimin yaptığını tekrar düşünmesi, onlara görüşlerinin ne olduğuna dair bazı sorular sorması ve İsrail yerleşimlerine karşı olup olmadıklarını sorması gerekir. Buna 'Hayır' diyorlarsa, o zaman aşırılık yanlısıdırlar. İşte şimdi basının yapması gereken de bu. Bu suçlamaları analiz etmeli ve hangilerinin gerçek hangilerinin sahte olduğunu bulmalılar."

"Bu aşırılığa karşı duruş sergilemeliyiz"

Eski İngiliz Bakan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, "(Gazze'de) Yaklaşık 40 bin kişi öldürüldüğünde ve açıkça insanları yerlerinden etme girişimi olduğunda bu etnik temizliktir. Gazze'yi yaşanmaz hale getirmektir." diye konuştu.

Duncan, Batı Şeria'daki Filistin topraklarını gasbeden İsraillilere de değinerek, "(Gazze'de) Tüm bunlar olurken, Batı Şeria'da da yerleşimcilerin faaliyetleri ve şiddeti artmakta, giderek daha fazla Filistinlinin evleri yıkılmaktadır. Bunlar yasa dışı yerleşimcileri destekleyen İsrail devleti tarafından yapılıyor. Dolayısıyla bu aşırılığa karşı duruş sergilemeliyiz." dedi.

İngiltere'de 4 Temmuz'da yapılan genel seçimler nedeniyle İsrail'in aşırıcılığına, Gazze ve Batı Şeria'da olup bitenlere daha az ilgi gösterildiğine işaret eden Duncan, "Umarım şimdi basın ve medya dikkatini yeniden bu konuya yöneltir ve uluslararası hukuku, Birleşmiş Milletleri (BM), UNRWA'yı (BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı), Filistinlilerin haklarını destekler ve İsrail aşırıcılığını eleştirilmesi gereken yerlerde eleştirir." ifadelerini kullandı.

"İsrail haydut devlet haline gelmiştir"

Duncan, seçimlerin ardından yeni kurulan hükümetin Gazze'de ateşkes çağrısında bulunduğunu ancak Netanyahu'nun kimseyi dinlemeyeceğini söyledi.

Alan Duncan, "Netanyahu'nun normal, düzgün bir siyasetçi olduğunu kabul etmekten vazgeçmeliyiz. Öyle biri değil. O aşırılık yanlısı. (Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar) BenGvir ve (İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel) Smotrich gibi isimler ile Netanyahu hükümette kaldığı sürece, İsrail haydut devlet haline gelmiştir ve öyle de kalacaktır." dedi.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız