İstanbul
Kapalı
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,1791 %0.08
55,4009 %-0.02
6.542,72 %-0.76
84.908,47 %-2.27
Muhalif. İklim değişikliği gezgin arıcıların rotasını şaşırttı

İklim değişikliği gezgin arıcıların rotasını şaşırttı

Son yıllarda sıcaklıkların artmasıyla arı ölümleri başta olmak üzere ciddi kayıplar yaşayan üreticiler geçmiş yıllarda 23 ay konakladığı bölgelerde ani hava değişimleri sebebiyle 20 günden fazla kalamıyor İzmirli arıcı Fahri Yaşar: ”Önce Uşak, Afyon’un yüksek yaylalarına gidiyoruz. Bazen Erzurum, Bayburt yaylalarına ulaşıyoruz. Oradan yeniden dönüp çam bölgelerine geliyoruz. Yani yılda 56 sefer yer değiştirmek zorunda kalıyoruz. İklim sebebiyle güzergahları değiştirmek zorundayız”

İklim değişikliği gezgin arıcıların rotasını şaşırttı
Okunma Süresi: 3 dk

İZMİR (AA) MUSTAFA GÜNGÖR İzmir'de 27 yıldır arıcılıkla uğraşan Fahri Yaşar (50), son yıllarda yaşanan ani iklim değişiklikleri ve artan hava sıcaklıkları nedeniyle arı rotasında sürekli değişikliğe gidiyor.

Kemalpaşa ilçesinde yaşayan ve 1997 yılında Celal Bayar Üniversitesi arıcılık bölümünü bitirdikten sonra mesleğe adım atan Fahri Yaşar, üretimde verimliliği artırmak için arılarını her sezon farklı coğrafyalara götürüyor.

Kışı Karaburun ilçesindeki arazisinde geçiren Yaşar, genellikle zirai ilaçlamanın ve diğer arıcıların yoğunlukta olmadığı bölgeleri tercih ediyor.

Son yıllarda iklim değişikliğiyle birlikte sıcaklıkların artmasıyla arı ölümleri başta olmak üzere üretimde ciddi düşüşler yaşayan Yaşar, geçmiş yıllarda 23 ay konakladığı bölgelerde ani hava değişimleri nedeniyle 20 günden fazla kalamıyor.

Yaşar, daha önce uğradığı birçok güzergahı da yine ani hava değişimleri nedeniyle rotasından çıkardı.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Yaşar, aile üyeleriyle organik bal üretim yaptıklarını söyledi.

Yaklaşık 400 kovanı olduğunu anlatan Yaşar, "Küresel iklim değişikliğinin sektör üzerinde çok büyük etkisi oldu. Kış sıcaklıkları arttı, bu mevsimde kovanda olan arılar ani hava değişikliği üzerine dışarı çıkıyor. Aslında onların kışın istirahat etmesi gerekiyor. Hava sıcak olduğu için aldanıp çıkıyor. Gidiyor ama geri gelmiyor. Hava serinliyor, bir anda düşüp kalıyor. Yani böyle koloni kayıpları çok oluyor. Son 23 yıldır ben yüzde 40 civarı koloni kaybı yaşadım. Bu iklimle alakalı. Hayvan dinlenemiyor. Aşırı sıcaklar etkiliyor." diye konuştu.

Nektar döneminde havanın serin gittiğine işarete eden Yaşar, bu durumun arıların verimini direkt etkilediğini kaydetti.

Kuraklığa bağlı bitkilerin yeterli bal ve nektar salgılayamadığını anlatan Yaşar, şöyle konuştu:

"Sabit aracılıkta artık verim alamıyoruz. Eski iklim olmadığı için nektar akımları çok kısa sürüyor. Arılar yeterli bal ve nektar toplayamıyor. 15 Mayıs'tan sonra buradan çıkış yapıyoruz. Önce Uşak, Afyon'un yüksek yaylalarına gidiyoruz. Bazen Erzurum, Bayburt yaylalarına ulaşıyoruz. Oradan tekrar dönüp çam bölgelerine geliyoruz. Yani yılda 56 sefer yer değiştirmek zorunda kalıyoruz. İklim nedeniyle güzergahları değiştirmek zorundayız. Gittiğimiz yerlerde de çok uzun süre duramıyoruz. Alternatif oluşturmak için başka bölgelere göç etmek zorunda kalıyoruz. Önceden böyle değildi. Bir gittiğimiz yerde en az 23 ay arı idare edebiliyordu, nektar akımı devam ediyordu, verim oluyordu. Ama şimdi öyle değil. 20 gün 1 ay çok kısa sürelerde verim bitiyor. Bunun için de yeni arayış içine giriyoruz."

Daha önce gittikleri yerler kurak geçtiği için tercih etmediklerini vurgulayan Yaşar, yağışı takip ederek güzergah belirlemeye başladıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız