İstanbul
Kapalı
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,2082 %0.06
55,3921 %-0.07
6.569,97 %-0.21
85.468,00 %-0.64
Muhalif. Çukurcalı kadınlar kilim atölyelerinde dokuma kültürünü yaşatıyor

Çukurcalı kadınlar kilim atölyelerinde dokuma kültürünü yaşatıyor

Çukurcalı kadınlar kilim atölyelerinde dokuma kültürünü yaşatıyor
Okunma Süresi: 2 dk

HAKKARİ (AA) Hakkari'nin Çukurca ilçesinde, Halk Eğitimi Merkezi ve Aile Destek Merkezi (ADEM) bünyesinde açılan kurslara katılan kadınlar, oluşturulan atölyelerde kilim dokuyarak hem gelir elde ediyor hem de dokuma kültürünü yaşatıyor.

Geleneksel kilim dokumacılığının önemini koruduğu ilçede kadınlar, kök boya ile elde edilen ipliklerle kilim dokuyarak yörenin kültürel zenginliğini gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor.

Halk Eğitimi Merkezi ile ADEM bünyesinde ilçe merkezi ve köylerde açılan 49 kilim kursuna katılan kadınlar, kilimlere işledikleri motiflerle asırlık geleneği devam ettiriyor.

Çukurca Halk Eğitim Müdürü Cumhur Akdemir, AA muhabirine, kilim atölyelerinde 49 usta öğreticinin görev yaptığını söyledi.

Usta öğreticilerin kursiyerleri eğiterek kilim dokumacılığını yaşatmak için çaba gösterdiğini belirten Akdemir, şunları kaydetti:

"Kilimler geleneksel oldukları için yapılışı oldukça zor ve zahmetli, ustalık gerektiren bir ürün. Bu kilimlerde onlarca motif kullanılıyor. Her motifin ayrı bir hikayesi var. Zamanında kişiler kendi duygularını, düşüncelerini, üzüntülerini, sevinçlerini sözlü bir şekilde ifade edemedikleri için bunu kilime dokuyarak ifade etmeye çalışmışlardır. Kilim dokuma kültürünün geliştirilmesi, yurt içi ve yurt dışındaki fuarlarda, sergilerde tanıtılması kurumumuz için bölgemiz için oldukça önemli."

Usta öğretici Rabia Ertunç ise "Amacımız kilimlerimizi kuşaktan kuşağa aktarmak. Anneannelerimizin ve annelerimizin yaptığı kilimleri zevkle dokuyoruz." dedi.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız