İstanbul
Kapalı
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,2051 %0.06
55,3507 %-0.14
6.554,95 %-0.44
84.159,25 %-1.53
Muhalif. Viyana’da Türk ve Azerbaycan büyükelçilikleri, ”100. yıl etkinliği” düzenledi

Viyana’da Türk ve Azerbaycan büyükelçilikleri, ”100. yıl etkinliği” düzenledi

Viyana’da Türk ve Azerbaycan büyükelçilikleri, ”100. yıl etkinliği” düzenledi
Okunma Süresi: 3 dk

VİYANA (AA) Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ulusal lideri Haydar Aliyev'in 100. doğum yılı vesilesiyle etkinlik düzenlendi.

Türkiye ve Azerbaycan'ın Viyana büyükelçilikleri tarafından ortaklaşa düzenlenen "Avusturya Türkiye Azerbaycan Toplumları Gala Yemeği" etkinliğine, Azerbaycan Diaspora Bakan Yardımcısı Elşad Aliyev, Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Azerbaycan'ın Viyana Büyükelçisi Rövşen Sadıkbeyli'nin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ceyhun, burada yaptığı konuşmada, 2023'ün hem Türkiye hem de Azerbaycan için önemli bir yıl olduğunu söyledi.

Ceyhun, "Ülkemizde, 29 Ekim 2023'te, Cumhuriyetimizin ilanının 100. yıl dönümünü büyük bir gurur ve coşkuyla idrak ettik. Azerbaycan Cumhuriyeti de 'Umummilli lideri' Haydar Aliyev'in 100. doğum yıl dönümü çerçevesinde, 2023'ü 'Haydar Aliyev Yılı' olarak ilan etti." hatırlatmasında bulundu.

Viyana'da da 29 Ekim'in büyük bir coşkuyla kutlandığını anımsatan Ceyhun, "29 Ekim 1923 tarihi, bağımsızlık mücadelemizin millet egemenliğiyle taçlandığı tarihi bir dönüm noktasıdır. Devletimiz, 'Türkiye Yüzyılı'na girdiğimiz bu dönemde, muasır medeniyetler seviyesinin de üstüne çıkma hedefine emin adımlarla yürümektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde izlediğimiz milli dış politikayla, tam bağımsızlık davamızı savunmaktayız." dedi.

"TürkiyeAzerbaycan ilişkileri benzersiz bir kardeşliği simgelemekte"

Ceyhun, "TürkiyeAzerbaycan ilişkileri, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir kardeşliği simgelemektedir. 2020'de, Azerbaycan'ın 'Vatan Savunması'yla, Karabağ'ın yıllar süren işgalden kurtarılması, Türk dünyası için bir mihenk taşıdır. Karabağ Zaferi, bölge için barış ve kalkınmanın simgesi haline gelmiş ve adalet 30 yıl sonra tecelli etmiştir." görüşünü paylaştı.

Haydar Aliyev'in "tek millet iki devlet" şiarıyla Avusturya'daki Türk ve Azeri topluluklarının birlikte hareket etmesinin önemini vurgulayan Ceyhun, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, 'Azerbaycan'ın sevinci, bizim sevincimiz; gamı, bizim gamımızdır' sözünden de hareketle, toplumlarımız iyi günde de kötü günde de dayanışma içinde olmalı ve ortak sınamalara beraber karşı durmalıdır." diye konuştu.

Azerbaycan'ın Viyana Büyükelçisi Rövşen Sadıkbeyli de bu yılın, iki ülke için önemine değindiği konuşmasında, ulusal liderleri Haydar Aliyev'in öncülüğünde bağımsızlığını kazanan Azerbaycan'ın, önemli evrelerden geçerek bugünlere geldiğini anlattı.

Sadıkbeyli, iki ülkeyi birbirine kenetleyen önemli hususlara dikkati çekerek, şunları dile getirdi:

"100 yıl önce çok zor şartlar altında bağımsızlığını ilan eden Türkiye, modern dünya düzeninde sesini güçlü bir şekilde ifade eden, ileri ülkeler arasında yer alan güçlü bir devlettir. Milli liderlerimiz Haydar Aliyev ve Mustafa Kemal Atatürk'ün büyük bir öngörüyle başlattığı ve devlet başkanlarımızın daha da geliştirerek sürdürdüğü birlik, dostluk ve kardeşlik ilişkileri, bugün devletlerimizi küresel düzeyde güçlü kılan önemli faktörlerdir."

Etkinlikte, "Türkiye 100" eserinin bestecisi, Azerbaycanlı ünlü piyanist Turan Manafzade, eserlerini seslendirdi.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız